Жаждата за алкохол след тежка работна седмица и преяждането могат да са признаци на зараждаща се депресия, разкрива клиничният психолог Светлана Прошченко, цитирана от ТАСС и БТА.

„Малко хора знаят, че стресовото преяждане и така нареченият "алкохол през уикенда" са не само отделни разстройства, но и признаци за наличие на тревожно-депресивни тенденции. С помощта на бърз достъп до храна и релаксиращ алкохол много хора облекчават умората, подобряват настроението и си доставят удоволствие. След известно време обаче започват да осъзнават, че са попаднали в нов капан“, казва Прошченко.

Както отбелязва специалистът, симптомите на депресия при различните хора могат да варират. Най-честите са потиснато настроение, нарушения на съня, липса на сили, чувство за безполезност, повишена сълзливост и желание за пенсиониране. Но при някои хора може да се промени и походката, предметите могат да започнат да падат от ръцете, движенията могат да станат насечени, може да се появи летаргия или обратното - нецеленасочена многословност.

Според Прошченко сега има малко несериозно отношение към това психологическо разстройство, а някои дори бъркат депресията с меланхолията. „Меланхолията е състояние, което идва и си отива, депресията е постоянна. Така например по време на есенната меланхолия нещо може да те разсмее, но не и при депресия. Депресията е диагноза, поставена от лекар“, обяснява клиничният психолог .

През годините на пандемията от КОВИД-19 според някои доклади е имало седемкратно увеличение на депресивните състояния, но това психологическо разстройство зависи не само от външни фактори, а може да бъде и наследствено. Следователно абсолютно всеки човек трябва да следи състоянието си, за да не пропусне депресията в ранните етапи и да се обърне навреме към клиничен психолог, който може да окаже помощ, без да прибягва до лекарствена терапия.