Това е напредъкът на медицината, регистрират се фантастични резултати, казва административният директор на Медицински център “Афродита”

  • Вили Пеева-Пападопулу е юрист, работи в сферата на медицината от 2004 г. Тя е административен директор на медицински център „Афродита“ от самото му създаване. Тя е смятана за един от най-добрите специалисти на Балканите в сферата на прилагане на акредитирани стандартни, оперативни процедури на здравни заведения. Владее 5 езика, омъжена е и се радва на три деца.
  • Терапията със стволови клетки се използва за лечение на редица заболявания и състояния, много от които животозастрашаващи. В последните месеци се случи поредното медицинско чудо с пациенти, излекувани от СПИН и рак със стволови клетки. За този безценен материал, който може да се вземе в момента на раждането, разказва Вили Пеева-Пападопулу, административен директор на Медицински център “Афродита”.
  • Клиниката представлява Future Health - първата частна акредитирана банка в Европа за съхранение на стволови клетки и най-голямата тъканна банка у нас. Тя разполага с две напълно акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария.

- Разкажете за лечението със стволови клетки и пробите, които са отпуснати от Future Health.

- Проби, обработени и съхранени от Future Health Biobank, са използвани за лечение от някои от най-известните в света центрове за трансплантация, включително Duke University Hospital и King Hussein Cancer Center. Future Health Group е предоставила повече от 300 проби от кръв от пъпна връв, тъкан от пъпна връв, зъбна пулпа, мастна тъкан и периферна кръв, включително връщане на повече от 180 съхранени проби на NHS и частни болници в Обединеното кралство.

Важно е да отбележим, че отпуснатите проби за лечение от Future Health Biobank са успешно използвани както при алогенни (донорни клетки), така и при автоложни (собствени клетки) трансплантации.

- В кои други държави сте реализирали връщане и лечение?

- Върнали сме проби за лечение в САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария, Гърция, Израел, Йордания, Мексико, Колумбия, Индия - списъкът ни наистина е огромен, все пак сме единствената тъканна банка в света, покриваща пълна акредитация, което ни прави лидер в тъканното банкиране. Ние работим в над 96 държави по света на 6 континента. Гордеем се с нашето глобално присъствие.

- Колко струва терапията със стволови клетки?

- Цената на терапията със стволови клетки е висока, особено когато процедурите рядко се покриват от здравното осигуряване. Статистиките, които текат в трансплантационните центрове по света всяка година, сочат, че 30% от хората, подложили се на лечение със стволови клетки, са похарчили средно 5000 евро или по-малко, а останалата част – 25 000 евро и повече. Но ще направя уточнение - семействата, които съхраняват стволови клетки във Future Health, имат осигурено лечение при нужда, като размерът на покритието е до 20 000 евро. Нашите клиенти получават сигурност, качество и завършен пакет на услуга, която е един вид застраховка за здравето на цялото семейство

- Може ли да се каже, че терапията със стволови клетки е безопасна?

- В зависимост от типа клетка, начина на приложение, състоянието на пациента и качеството на съхранение от тъканната банка безопасността на терапията със стволови клетки може да варира драматично. Ето защо в Европа и САЩ се препоръчва да се използват стволови клетки, съхранявани в акредитирани тъканни банки. Световната здравна организация и европейски институции многократно алармират, че пациентите могат да бъдат уязвими към лечения със стволови клетки, които са незаконни и потенциално вредни.

- Терапията със стволови клетки ефективна ли е наистина?

- През 1956 г. е извършена първата успешна трансплантация на костен мозък и именно оттогава се използват стволови клетки. Ефективността на лечението със стволови клетки се изследва чрез многобройни клинични изпитания и се регистрират фантастични резултати. В момента има хиляди успешни автоложни трансплантации. По отношение на нашата тъканна банка - през последните години имаме повече от 300 успешно освободени проби.

Медицински център „Афродита“ е най-големият център за регенеративна медицина у нас и наскоро отпразнува 15 години от създаването си. Клиниката е многократно награждавана за голямата успеваемост на инвитро процедури, както и за качеството на услугите в съхранението на стволови клетки и пренаталната диагностика. Центърът е в пряко сътрудничество с най-големите генетични лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция, Испания и Италия още от самото му създаване през 2007 г.