Египет получи 685 440 дози от адаптираната бивалентна ваксина срещу Ковид-19 на "Пфайзер" (Pfizer), съобщи в. "Ал Ахрам" и БТА. Ваксините са доставени от Хърватия, Италия и Испания в рамките на глобалната програма за равен достъп до ваксини "КОВАКС" (COVAX).

В неделя по същия механизъм в северноафриканската страна пристигнаха 599 040 дози от Швеция и Франция. Двете пратки са част от общо два милиона дози, който трябва да бъдат доставени тази седмица.

Подсилващата бивалентна ваксина на "Пфайзер", която е адаптирана срещу подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 беше пусната през септември м.г. Тя е одобрена за употреба както от Световната здравна организация (СЗО), така и от Египетската агенция за лекарствата.

Препаратът ще се прилага като подсилваща ваксина за напълно имунизирани хора, заяви министърът на здравеопазването и населението на Египет Хосам Абдел Гафар. Желаещите да я получат трябва да се ваксинират чрез създадения за това сайт.

Здравните власти в арабската република започнаха да прилагат бустерни дози на напълно ваксинирани граждани през декември 2021 година. Общо около 41 милиона от над 104-милионното население на на страната са ваксинирани, според последните данни.