България не е участвала в определянето на броя на ваксините, които трябва да бъдат доставени. Камо 5 държави-членки са определяли количествата, които трябва да бъдат доставени за всяка страна-членка. За България е планирано доста голямо количество. България до юни трябва да купи още 7 милиона дози ваксини. Това каза пред bTV министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

До момента 2,800 млн. дози са бракувани. През следващите месеци ще бъдат бракувани още 2,500 млн. дози. Предплатени са над 1 милион дози през май Отложих доставката им, за да не бракувам и тях, реално ще плащаме огромни количества, за да ги унищожим, каза още министърът на здравеопазването. Този въпрос той поставил на срещата на министрите в Брюксел.

България има право да дари ваксини, но никой не ги искал. Няма право обаче да ги препродава. Министърът предложил да се прекрати договорът с "Пфайзер" или да се поръчват конкретни количества спрямо нуждите на всяка държава и след доставката да се извършва плащането. На срещата на министрите д-р Меджидиев бил подкрепен от полския, литовския и унгарския си колега. 

Имало и друг неприемлив договор - да се намалят количествата, но да се плаща т.нар. такса гъвкавост като неустойка. България трябвало да плати огромна сума. "Нямам право да казвам цифрите, но с тези пари може да се построи детската болница. Аз съм министър на здравеопазването и трябва да защитавам българските интереси . Никога не съм бил антиваксър, напротив. Няма да допусна да плащаме огромни средства, за да унищожаваме ваксини ", уточни министърът. Той уточни, че много от държавите членки са и производители и интересите са различни. България е само потребител. Той приканва фирма "Пфайзер" като производител също да прояви солидарност. Ваксините все още не били произведени, така че не ставало въпрос за тотална загуба.