Половин година за освидетелстване от ТЕЛК ще чака жена с увреждания от София. Тя е подала документи още миналия месец, но комисията, към която е разпределена, имала свободни дати чак през септември. От Регионалната картотека на медицинската експертиза в София твърдят, че от февруари заявленията за преосвидетелстване, са се увеличили значително, заради новите правила за определяне на процента инвалидност.

Гинка Златинова е с диабет и множество придружаващи заболявания. През януари е била на общ и очен ТЕЛК. От февруари процентът инвалидност се изчислява по нова формула. В нея тежест имат и придружаващите заболявания. Затова в средата на миналия месец жената подала заявление за ново освидетелстване.

Гинка Златинова: "И ето писмото ми дават - ТЕЛК за септември месец. Това са още 6 месеца трябва да чакам".

Гинка се надява, че по новата формула ще има по-голям процент инвалидност, за да получава по-висока пенсия и месечна финансова подкрепа.

Гинка Златинова: "390 сега добре, че увеличиха пенсиите и синът ми ми помага. Най-вече от лекарства се лишавам. Не мога всичките да ги купувам".

От състава на ТЕЛК, който ще освидетелства жената, казаха че имат много заявления. Затова и други хора с увреждания ще чакат решение след повече от определените от здравното министерство три месеца.

"В момента системата не работи добре. Признавам го! Имаме натрупвания на много ТЕЛК решения. Затова имаме този дълъг срок", заяви д-р Асен Меджидиев- служебен министър на здравеопазването.

В София от началото на февруари до момента са подадени над 4200 заявления за ТЕЛК. В града има общо 13 комисии, 2 от тях са ведомствени към МВР болница и ВМА.

"Откакто се промени методиката за определяне на процента, оттам се появиха много и за преосвидетелстване. Натоварени са много и експертните комисии. Драстично се увеличиха случаите. Няма и много желаещи колеги да работят ТЕЛК", обясни д-р Мария Чорбева - директор "Медицински дейности", СРЗИ.

Здравният министър заяви, че след като освидетелстването от ТЕЛК стане изцяло електронно, решенията ще се издават за максимум 10 дни:

"Ще дадем възможността на почти всички специалисти, които имат съответната специалност да могат да освидетелстват. Не само тези, които са избрани в ТЕЛК комисиите".

Системата за електронен ТЕЛК ще е готова през май, каза още министърът. Дали реално ще заработи от тогава обаче не е ясно. Необходими са промени в нормативната уредба. Такива обаче все още не са предложени официално, съобщи БНТ.