На всеки десет минути един българин получава мозъчносъдовото заболяване

На всеки десет минути един българин получава инсулт. Общо 45 хил. души са диагностицирани с мозъчносъдовото заболяване у нас през 2022 г. От тях

5500 пациенти са починали още в болницата

С тези данни България се нарежда на първо място в света по болестност и смъртност от инсулт, стана ясно на дискусията “Ще има ли България модерно лечение на инсултите?”, организирана от “Индекс на болниците” и Българското дружество по инсулт.

“От 2009 г. България е лидер по болестност и смъртност от инсулти в света. Едва ли има по-значим проблем от инсулта”, заяви доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт. Инсултът може да е смъртоносен, да инвалидизира и да доведе до тежки последици.

“Българите умират от инсулт и други мозъчносъдови заболявания 4 пъти повече от средноевропейските граждани”, заяви още Калпачки. Стандартизираният показател за смъртност от мозъчносъдови болести у нас е 313,6 на 100 000 души при средно за ЕС - 79,5 на 100 хил. души.

У нас модерният и ефективен начин за лечение на инсултите - тромболиза, се прави 4 пъти по-малко, отколкото в света. Тромболизата е процедура, която лекува исхемичен инсулт - когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Венозно се влива медикамент, който разтваря тромба и отпушва съда.

Според доц. Калпачки, когато пациентите се лекуват стандартно, 1/5 си тръгват без значима инвалидност. “Когато се лекуват с тромболиза, 3 пъти повече не остават инвалиди. И ако обичайното за България лечение създава в две трети от случаите инвалиди, когато лекувате с тромболиза, бройката им е почти наполовина”, обясни той.

Модерното лечение се прилага средно при 2,5% от болните у нас, процентът в ЕС е 10. Интравенозната тромболиза увеличава с до 56% вероятността за добър изход, оценено на 24-ия час и на 3-ия месец от инсулта.

“У нас само 44 болници правят

тромболизи заради липса на модерни болнични структури. Няма добър опит и системно обучение на специалисти по прилагане на нови методи. А и обществото няма знания за ранно познаване на симптомите на инсулт. Изкривяване на лицето, промяна в говора и слабост на ръката са основните симптоми на остър инсулт, обясни доц. Калпачки.

Интервенционално лечение (тромбектомии) се прилага при пациенти, при които тромболизата не е успяла да премахне тромба. Затова заложените нива на лечение в Европейския план за борба с инсулта с ендоваскуларна терапия са над 5%. За изминалата година обаче у нас този процент е 0,1. Направени са едва 49 тромбектомии в 4 болници.