45 хил. души са получили инсулт у нас през 2022 година, а това означава, че на всеки десет минути един българин получава мозъчно-съдовото заболяване. Това стана ясно по време на дискусията „Ще има ли България модерно лечение на инсултите?“, организирана от „Индекс на болниците“ и Българското дружество по инсулт.

„Рекордьори сме по болестност и смъртност в света. От 2009 г. България е лидер по болестност и смъртност от инсулти в света. Едва ли има по-значим проблем от инсулта“, заяви доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт.

Според него 800 000 в Европа получават инсулт годишно. По 1 един на всяка минута. Той може да е смъртоносен, да инвалидизира и да има тежки последици. У нас 5500 души са починали още в болницата, обясни Калпачки. 

По думите му в световен мащаб инсултът е лечим и има превенция. "Тромболизата дава добри резултати, известно е повече от 20 години", каза той. 

"Българите умират от инсулт и други мозъчно-съдови заболявания 4 пъти повече от средноевропейските граждани, но и се правят 4 пъти по-малко тромболизи", обясни Калпачки.

Участниците в дискусията "Ще има ли България модерно лечение на инсултите"
Участниците в дискусията "Ще има ли България модерно лечение на инсултите"

8 са болниците у нас, които правят тромболизи. А причините, поради които не се правят са:  Липса на болнични структури, които да предлагат съвременно лечение. Липсва опит и системно обучение на специалисти по прилагане на нови методи. Само две болници обучават студенти. Липсва информираност сред обществото за ранно познаване на симптомите на инсулт.

Калпачки изброи и основните симптоми на остър инсулт:

- изкривяване на лицето 

- промяна в говора

- слабост на ръката 

1200 тромболизи са направени през 2019 г. През 2022 г 5 болници са се отказали да правят тромболизи, стана ясно по време на дискусията.