Каприз на природата или докосване от Бог превръща търновката Анета Димитрова в жена чудо. Нейното сърце тупти вдясно, а жлъчката, черният дроб, далакът и апендиксът са огледално разположени. Тези анатомични необичайности обаче не пречат на 55-годишната жена да живее напълно нормално и да се радва на щастливо ежедневие. Казва, че няма друг в рода, който да е имал такива отклонения, и се чувства прекрасно в тялото си.

За дясно разположено сърце се пазят исторически сведения още отпреди новата ера. В библейската книга „Еклисиаст“ е написано: „Сърцето на мъдрите е отдясно, а сърцето на безумния – отляво“. Медицината тълкува състоянието като вродена и рядко срещана аномалия, наименувана като декстрокардия. Огледално разположените вътрешни органи пък се класифицират като транспозиция. Сред предположенията на лекарите вероятната причина за това е развитието на близнаци в утробата на майката, които впоследствие се сливат в едно дете и на един човек се пада това, което е било предназначено за двама. Проучвания сочат, че състоянието се среща не по-често от 1 на 100 000 души.

Състоянието на Анета не било установено при раждането. През детството докторите записвали в медицинския й картон, че има шум на сърцето. Едва когато била във втори клас, станало ясно, че е различна. Открили аномалията по време на рентгенова снимка, защото се наложило да лежи в болница заради ангина. Медиците били изумени от резултата от изследването, защото за това състояние били чели само в учебниците.

„Като малка усещах, че сърцето ми бие вдясно и затова винаги се чудех защо възрастните казват, че е вляво. Когато медиците установиха, че имам декстрокардия, загадката се разплете“, шегува се търновката.

Анета продължила живота си по обичайния начин след констатирането на аномалията. Станала майка на дъщеря и винаги ще помни момента на раждането, не само защото това е най-вълнуващият миг за всяка жена, но и заради реакцията на лекарите, които попитала: „Къде е разположено сърцето на бебето?“.

„Докторите останаха шокирани, че задавам такъв въпрос. Обясниха, че момиченцето ми е здраво и сърцето й е вляво“, спомня си тя.
Когато влязла в сила реформата за личните лекари, Анета избрала д-р Росица Хубанова за джипи. Специалистката я изпратила на ехография на вътрешни органи и тогава станало ясно, че жлъчката, панкреасът, черният дроб, далакът и апендиксът й са огледално разположени.

„Аз съм отговорен човек и ходя редовно на профилактични прегледи. Случват се забавни моменти заради аномалията със сърцето. Когато се налага да ми правят кардиограма, винаги предупреждавам за състоянието, защото устройствата, които се слагат на ръцете и краката, при мен трябва да се поставят обратно на стандартното. Един път кардиолог трябваше да ми направи ехография на сърцето и се наложи да премести целия апарат“, споделя 55-годишната жена.

Констатациите на медиците са, че Анета има здраво сърце, информира "Борба". Според нея това се дължи на факта, че се радва на щастливо семейство, прекрасна професия и колеги. Наясно е, че стресът е най-рисковият фактор за кардиологичното здраве, и затова, доколкото е възможно, държи негативните емоции далеч. Изпълва свободното си време с приятни хобита, които я зареждат с положителна енергия и добро настроение. Занимава се с декупаж, понякога рисува или изработва сувенири, декорирани с различни природни материали.

„Не пуша, не пия алкохол. Единствено си позволявам от време на време червено вино, което е полезно за сърцето“, допълва тя.

Анета вярва, че няма значение от коя страна е сърцето, важното е то да обича и да чувства любовта на близките.