Липсата на сън може да има значителни последици за сърцето, показва ново проучване, публикувано в петък в списанието Clinical Cardiology, цитирано от Си Ен Ен.

Учените смятат, че хората, страдащи от безсъние са по-склонни да получат инфаркт.

Безсънието е често срещано в САЩ. Между 10 и 15% от хората се борят с него. 

Директорът по превенцията в Института за сърдечни заболявания Cedars-Sinai Smidt д-р Марта Гулати, каза, че повечето от нейните пациенти са жени, които страдат от безсъние и имат някаква форма на исхемична болест на сърцето.

„Безсънието всъщност е доста често срещано явление. Виждаме го при всеки един на 10 пациенти в Съединените щати“, каза Гулати. 

За своя анализ учените от медицински институции в Египет, Саудитска Арабия и Пакистан, както и от Медицинския университет SUNY и Харвардско медицинско училище в Съединените щати – дефинираха безсънието като нарушение на съня с три основни симптома: трудно заспиване, събуждане рано и невъзможност да заспиване отново.

Анализът включва данни за повече от 11 години. В изследването са участвали 1 184 256 възрастни в САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Германия, Тайван и Китай.

От участниците 153 881 са имали безсъние, а 1 030 375 не. Изследователите установяват, че хората с безсъние са 1,69 пъти по-склонни да получат инфаркт, отколкото тези без безсъние. Броят на сърдечните удари все още е сравнително нисък. Той се среща при около 1,6% от хората с безсъние и 1,2% от тези без.

Проучването също установи връзка между повишения риск от сърдечен удар и продължителността на сън на участниците всяка нощ. Тези, които спят пет часа или по-малко, имат най-висок риск от инфаркт и са 1,56 пъти по-склонни да получат сърдечен удар, отколкото тези, които спят седем или осем часа.

Изследването показва, че хората, които спят шест часа на нощ, имат по-малък риск от инфаркт, отколкото тези, които спят девет часа или повече.

„Много проучвания сочат, че някъде между седем и осем часа сън е магическото число за нас“, каза Гулати. 

Проучването казва, че повишеният риск от инфаркт сред хората с безсъние е независимо от възрастта или пола им.

Кортизолът е хормон, отговорен за регулирането на реакцията на тялото към стрес. Ако нивата му са твърде високи, това ще повиши кръвното налягане на тялото. Когато човек спи добре, кръвното му налягане се понижава през нощта.

По-високото кръвно налягане през нощта, причинено от кортизолов дисбаланс, е един от потенциалните пътища към повишен риск от сърдечни заболявания.

Авторите на изследването казват, че безсънието трябва да се счита за рисков фактор в насоките за първична профилактика на сърдечно-съдови заболявания, предаде bTV.

„Сега имаме доказателства, че сънят е лекарство. Ако не сте спали добре - под пет часа или шест часа, вие се излагате на по-висок риск от миокарден инфаркт. Сънят е много важен. Над девет часа сънят е вреден“, каза главният автор на изследването кардиологът д-р Хани Айаш.