Не е необходимо да бягате или да спортувате във фитнеса, за да усетите ползите от физическите упражнения - достатъчно е да включите една бърза 10-минутна разходка през деня, сочи британски анализ, цитиран от Би Би Си.

Той установи, че ако всеки човек извършва само 11 минути ежедневна физическа активност, може да се предотврати един от всеки 10 случая на преждевременна смърт.

Повечето хора обаче не успяват да направят минимално препоръчваните 150 минути упражнения седмично.

Според изследователите от Университета в Кеймбридж по-добре е да се правят някакви физически упражнения ежедневно, отколкото да не се прави нищо.

Националната здравна служба (NHS) препоръчва всеки да извършва 150 минути физическа активност, която повишава сърдечния ритъм всяка седмица, или 75-150 минути енергична активност седмично, която ви кара да дишате тежко.

Изследователският екип е разгледал стотици предишни проучвания за ползите от физическата активност и е стигнал до заключението, че дори извършването на половината от препоръчаното количество може да предотврати един от 20 случая на сърдечносъдово заболяване и почти един от 30 случая на рак.

Това се равнява на 75 минути седмично - или 11 минути на ден - каране на колело, бързо ходене, пешеходен туризъм, танци или игра на тенис.

"Трябва да усещате, че се движите, сърцето ви ще бие по-бързо, но не е задължително да се задъхвате", казва д-р Сорен Браге, ръководител на изследването.

Според резултатите от изследването, извършването на това количество активност е достатъчно, за да се намали рискът от развитие на сърдечно заболяване и инсулт със 17% и на рак със 7%.

Редовните физически упражнения намаляват телесните мазнини и кръвното налягане, като същевременно подобряват физическата форма, съня и здравето на сърцето в дългосрочен план.

Ползите от физическите упражнения са още по-големи при някои специфични видове рак, като рак на мозъка и лимфните възли, рак на стомаха, левкемия. По-малки са превантивните ползи при рак на белия дроб, черния дроб, ендометриума, дебелото черво и гърдата.

Не за всеки е лесно да прави упражненията, препоръчани от NHS - двама от всеки трима души казват, че правят по-малко от 150 минути (2,5 часа) умерени физически упражнения, а по-малко от един на всеки 10 успява да направи повече от 300 минути (пет часа) седмично.

"Ако сте човек, за когото идеята за 150 минути физическа активност с умерена интензивност седмично е малко обезкуражаваща, тогава нашите открития трябва да са добра новина", казва д-р Брейдж, предаде БГНЕС.

"Ако смятате, че 75 минути седмично са постижими, можете да опитате да ги увеличите постепенно до пълния препоръчителен обем", препоръчва ученият.