Подсладителят еритритол, който се използва като заместител на захарта, е свързан със съсирване на кръвта, което води до инсулт, инфаркт и смърт. Това показва ново проучване, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine.

"Рискът за съсиреци не е малък", заяви водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд.

Хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта си.

„Ако в кръвта нивото на еритритол е около 25%, има около два пъти по-голям риск от инфаркт и инсулт“, каза Хейзън.

Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни, показват, че еритритолът кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно.

„Това е тревожно. Има риск от съсирване на кръвта след използването на еритритол “, каза д-р Андрю Фрийман, който не участва в изследването.

В отговор от Съвета за контрол на калориите казаха пред Си Ен Ен, че „резултатите от това изследване са в противоречие с десетилетия научни проучвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни“. 

Какво е еритритол?

Подобно на сорбитола и ксилитола, еритритолът е захарен алкохол, който се среща естествено в много плодове и зеленчуци. Неговата сладост е около 70% от тази на захарта, но калориите са нулеви. 

„Еритритолът прилича на захар, има вкус на захар и може да се използва в готвенето. Той стана любимецът на хранителната индустрия и е изключително популярен в използването за нисковъглехидратни продукти и храни“, каза Хейзън. 

Изследването има за цел да открие неизвестни химикали или съединения в кръвта на човек, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години. Екипът учени е анализирал 1157 кръвни проби на хора, изложени на риск от сърдечни заболявания. Те са събрани между 2004 и 2011 г.

“Човешкото тяло естествено създава еритритол, но в много ниски количества, които не биха отклонили кръвните проби”, каза той, цитиран от bTV.

„Това, което виждаме с еритритола е, че тромбоцитите стават много отзивчиви - само 10% стимулант са нужни за образуване на съсирек“, каза Хейзън.

Сред изследваните има и осем здрави доброволци, които са пили напитка, която съдържа 30 грама еритритол. Това е количество, което много хора в САЩ консумират редовно. 

„30 грама бяха напълно достатъчни, за да накарат кръвните нива на еритритол да се повишат хилядократно“, каза Хейзън.