На хормоналните промени по време на менопаузата може да се противодейства чрез коригиране на хранителния режим, разкрива гинекологът Екатерина Волкова. Тя предложи пет здравословни продукта за по-възрастните жени в своя Telegram-канал.

Според Волкова някои продукти са богати на фитоестрогени - растителни аналози на женските полови хормони, от чийто недостиг жената страда по време на менопаузата. По-специално в такава ситуация могат да помогнат сусамовите и ленените семена - последните трябва да се смелят, за да станат усвоими. Соята също попада в тази категория. "Те са съкровищница от фитоестрогени", обяснява гинекологът. " Ако не обичате бобови култури, понякога можете да ги замените със соево мляко".

Орехите, шам-фъстъкът, фъстъците и други ядки също ще са от полза по време на менопаузата, съветва Вълкова, предава БГНЕС.

"Те са богати на полезни мазнини, а освен това са необходими за изграждането на нови клетки и за нормалното усвояване на витамините А, D, E и K" - казва гинекологът. Накрая тя препоръча и консумацията на червено вино в разумни количества.

Вълкова отбеляза, че чрез коригиране на диетата, съчетано с почивка и увеличаване на физическата активност, е възможно да се поддържа добро здраве в продължение на години без медикаменти за коригиране на хормоналния фон. "Но не забравяйте, че всяко тяло е индивидуално и тънката граница между обикновеното неразположение и болестта понякога може да бъде разпозната само от окото на професионалист, така че познанията помагат, но решения ще бъдат взети от вашия лекар", предупреди тя.