Естествени източници на минерала са: бобови и зърнени култури, тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, семена, стафиди, банани, пълнозърнести храни, риба, нетлъсто месо, кисело мляко и черният шоколад с поне 70% какао и др. При дефицит питайте лекаря си какъв вид е добър за вас - има разлика дали да помага на сърцето, или за сън

Магнезият играе важна роля в подпомагането на 300 ензима за извършване на различни химични реакции в тялото. Тялото съхранява приблизително половината от него в костите, а останалия - в различни тъкани.

Минералът е ключов фактор за здравето на сърцето, костите, мускулите, нервите, но и за други органи и системи. Има принос за изграждането на клетките, за регулиране на кръвната захар и кръвното налягане, както и за всички мускулни и нервни процеси. Образно казано, магнезият действа като електрически проводник, който съкращава мускулите и кара сърцето да бие.

Поради това, че се съдържа естествено в много храни, хората, които имат балансирана диета, обикновено не страдат от недостиг на магнезий. Но някои състояния като бременност, напреднала възраст, усилена мускулна дейност, метаболитни проблеми, диабет, диетични грешки други здравни неблагополучия може да налагат компенсиране чрез хранителни добавки. Тогава започва голямо колебание - какъв вид да е, тъй като дори един и същи производител предлага магнезия под различни форми и концентрации.

Когато е в храна, излишният магнезий се елиминира от бъбреците с урината. При добавките има значение как се усвоява - каква е неговата бионаличност.

Особеното е, че богатата на магнезий храна често е с по-високо съдържание и на други полезни вещества, които заедно работят за превенцията на заболяванията, за разлика от монодобавката, съдържаща едно хранително вещество. Затова специалистите по хранене първо изтъкват естествените източници на магнезий в богатите на минерала храни.

На предните места в списъка на естествените източници са бобовите и зърнените култури, тъмнозелените листни зеленчуци, ядките, семената, стафидите, бананите, пълнозърнестите храни, рибата, нетлъстото месо, киселото мляко, черният шоколад със съдържание на поне 70 процента какао.

Магнезиева добавка може да бъде предписана, ако тялото има проблеми с усвояването на хранителните вещества. Те са без рецепта и изборът е труден, ако фармацевтът няма възможност да отдели време. Още повече че модерната фармакология налага идеята, че няма един най-добър вид магнезий за всички.

Един може да е идеален за хора, които целят магнезият да им помогне за по-добър сън, други - за подобряване на работата на мускулите и работата на сърцето. Това е аргументът да се посъветвате с лекар, независимо че няма нужда от рецепта. И изборът да бъде съобразен с конкретния човек, евентуално неговите алергии и заболявания, възраст, общо здраве., нужно ли е въобще да добавя нещо към диетата си. Преценката е на базата на изследване за магнезий в организма и преглед.

С уговорката, че изучаването на въздействието на различните магнезиеви съединения е процес, а не окончателно знание, няколко вида са откроени като най-усвояеми.

Теоретично формите, които се разтварят добре в течност, се абсорбират по-пълно в червата, отколкото по-малко разтворимите.

Проучвания са установили, че магнезият във формата на аспартат, цитрат, лактат и хлорид се абсорбира по-пълно и е по-бионаличен от магнезиевия оксид и магнезиевия сулфат например.

Но влияят много други фактори. Като високи дози цинк от добавки, да речем. Те могат да попречат на абсорбирането на магнезия.

Условно при избора на магнезий може да се имат предвид някои от страничните ефекти на видовете. Например за хора, които имат затегнат стомах, може да са подходящи видовете, които водят до разхлабване, а да са противопоказни на склонните към диария.

Ето най-популярните съвети за компенсиране на магнезиев дефицит, които да сверите с лекар или фармацевт.

Магнезиев

глицинат

Това е хелатиран вид магнезий, т.е. усвоява се възможно най-лесно от тялото. Получава се от елементарен магнезий и аминокиселината глицин. Има по-добра стомашно-чревна поносимост от други форми на магнезий като магнезиев оксид. Тъй като магнезиевият глицинат е щадящ за стомаха, е препоръчван при хора с деликатна стомашно-чревна система.

Магнезиев

цитрат

Също хелатирана форма на магнезия. Един от най-често предлаганите видове с висока бионаличност - до 90 процента, което означава, че е лесен за усвояване от тялото. Представлява органична магнезиева сол в комбинация с лимонената киселина, което позволява на магнезиевия цитрат да се абсорбира по-добре в тялото от магнезиевия оксид. Въпреки това може да причини стомашно разстройство и диария при високи дози. Всъщност по някои оценки този вид магнезий е най-вероятно да причини диария.

Магнезиев

малат

Този вид магнезий съдържа ябълчена киселина. Също е хелатирана форма и следователно има по-висока бионаличност. Храносмилателният тракт лесно го абсорбира и поради това се смята, че бързо възстановява ниските нива на минерала.

Магнезиев

оксид

Магнезиева сол, която се състои от магнезиеви и кислородни йони. Обикновено е по-евтин от хелатираните форми, но може да причини на някои хора стомашн и/или чревни проблеми. И да е подходящ при хора със затруднен трафик. Помага за облекчаване на запека и регулира стомашната киселина, като реагира с нея в стомаха и я балансира.

Магнезиев

хлорид

В едно проучване в Мексико е бил даван на хора с диабет тип 2 и ниски нива на магнезий в продължение на 16 седмици. Проучването показало, че участниците са имали намалени нива на кръвната захар, както и по-ниско средно ниво на гликиран хемоглобин. Коментарите на резултата обаче уточняват, че са нужни още проучвания.

Магнезиев

аспартат

Аспартатът е аминокиселина. Има данни, че такава форма на магнезий ограничава увреждането на клетките от съединения, наречени свободни радикали - фактор за възпаления и заболявания. Подпомага мускулната издръжливост, възстановяването и качеството на съня. Някои форми на аспартат също се използват за намаляване на увреждането на мозъка, причинено от напредналата цироза на черния дроб, но тогава се прилага интравенозно от медицински специалист.

Магнезиев

таурат

Тауринът също е аминокиселина и когато се комбинира с магнезий, му се приписват успокояващи свойства. Изследователите изучават таурина като възможно подпомагащо лечение на диабет, тъй като са налични данни, че съдейства за защита на бъбреците, очите и нервите при хора с диабет, както и за допълващо средство за контролиране на нивата на кръвната захар.

Магнезиев

оротат

Някои хора твърдят, че виждат ефект да използват тази форма на магнезий за справяне с дефицита на минерала и допълнителна полза за здравето на сърдечносъдовата система.

Принципно оротатната киселина действа като транспортер, който пренася магнезия в клетките. Докладвани са и антиоксидантни свойства.

Магнезиев

L-треонат

Твърди се, че този вид магнезий има висока бионаличност, лесно навлиза в кръвта и оттам - в мозъка. Проучване в Пекин е установило, че е по-ефективен от други видове магнезиеви добавки за набавяне на магнезий в мозъка. Има и единични данни, че повишава когнитивната функция, невропластичността и може да е бариера пред свързаното с възрастта отслабване на паметта.

Колко много видове... А има и други с по-ограничена популярност. И сега - къкъв вид магнезий срещу дефицит? Попитайте лекаря си!