- Митрополит Николай първи дарил 20 000 лева

- Бившите депутати Менда Стоянова и Даниела Дариткова помогнали за финансирането

Днес е велик ден за всеки педиатър. На път сме да сбъднем една наша голяма мечта. Да лекуваме децата при най-добри условия.

Тези думи произнесе началникът на детската клиника в Пловдив проф. Иван Иванов при старта на строителството на новото лечебно заведение. То ще се изгради до самите Хирургии на "Пещерско шосе", а първата копка направиха зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, директорът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов, строителят на обекта Никола Тиков, зам.-кметът на града Анести Тимчев и самият проф. Иванов.

Митрополит Николай благослови начинанието в присъствието на началника на кабинета на здравния министър доц. Момчил Мавров, областният управител Ангел Стоев, бившите депутати Менда Стоянова, д-р Даниела Дариткова, проф. д-р Костадин Ангелов, както и бизнесмена Георги Гергов.

"Днешният ден ще остане в историята. Една крехка мечта ще стане реалност. След повече от 40 г. в тази болница ще се постави началото на нов корпус за най-милото, децата, не само от нашия регион", заяви шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Джамбазов. Той припомни как с проф. Иванов са стигнали до решението, че е най-добре да се изгради нова сграда за клиника, а не да се ремонтира старата, която е на бул. "Васил Априлов".

"Най-доброто за нашите деца“. Специални благодарности на митрополит Николай, който първи откликна и дари 20 000 лева. Последваха и други - г-н Георги Гергов, който в най-трудното време помогна да направим лабораторията за COVID", каза проф. Джамбазов. Благодари и на бившите депутатки от ГЕРБ Менда Стоянова и Даниела Дариткова и на ексздравния министър проф. Костадин Ангелов, че съдействали за финансирането на проекта.

За изграждането на новата клиника са осигурени 42 милиона лева. В нея ще бъдат 115 легла за малки пациенти. Очаква се да бъде завършена до 36 месеца. Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв. м. Ще бъде на седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус.

Ще има възможност тежко болни деца от други региони да бъдат транспортирани с хеликоптер. Това ще стане с реализацията на следващия голям проект на УМБАЛ "Свети Георги"- изграждането на многоетажен паркинг с площадка за вертолети. За него ще се кандидатства с кредит в размер на 25 млн. лева.

Така ще изглежда новата страда на Клиниката по педиатрия.
Така ще изглежда новата страда на Клиниката по педиатрия.
Бившите депутатки от ГЕРБ Менда Стоянова и Даниела Дариткова,  ексздравният министър проф. Костадин Ангелов и  кметът на пловдивския район Западен Димитър Колев по време на церемонията.
Бившите депутатки от ГЕРБ Менда Стоянова и Даниела Дариткова, ексздравният министър проф. Костадин Ангелов и кметът на пловдивския район Западен Димитър Колев по време на церемонията.
Проф. Иван Иванов беше щастлив, че мечтата му се сбъдва.
Проф. Иван Иванов беше щастлив, че мечтата му се сбъдва.
Терапевтичното куче Мон заедно със своята стопанка Велислава Костадинова.
Терапевтичното куче Мон заедно със своята стопанка Велислава Костадинова.
Митрополит Николай отслужи молебен за здраве и успехи.
Митрополит Николай отслужи молебен за здраве и успехи.