Те са оцелели от тежкото земетресение в Турция и Сирия, били са заровени дни наред под руините, спасени са, но малко след това умират. Защо? Какво се крие зад смъртта на спасените, предава Юлия Вергин за "Дойче Веле".

След опустошителното земетресение в Турция Зейнeб е прекарала повече от 100 часа под развалините на срутена къща, преди спасителните екипи да успеят да я извадят от там. "Жената се чувства добре предвид обстоятелствата", се казва в прессъобщение на организацията I.S.A.R. Germany, която е сред участниците в спасителната акция.

Малко по-късно обаче спасената жена умира. "По пътя към болницата тя все още се смееше", спомня си Бастиан Хербст, единият от лекарите, които придружили Зейнеб до болницата. Може да има 120 000 причини за смъртта ѝ, казва Хербст. Тя може да е починала например от вътрешни наранявания, които първоначално не са били диагностицирани. Но е напълно възможно Зейнеп да е била сполетяна и от смъртта на спасените.

Смъртта на спасените - какво се крие зад нея?

"Има различни причини за смъртта на спасените хора", обяснява Хербст. Една от тях може да бъде хипотермията. Ниските температури в земетръсната зона водят до свиване на кръвоносните съдове на затрупаните жертви. Така организмът гарантира, че през кожата и крайниците се губи възможно най-малко телесна топлина. Температурата на кръвта в тези части на тялото се понижава, докато по-топлата кръв във вътрешността на тялото осигурява функционирането на жизненоважните органи.

Възстановяването на Зейнеб е било сложно, разказва спешният медик. "Трябваше да я местим много, за да я освободим", казва Хербст. При този процес кръвоносните съдове могат да се разширят, а студената кръв - да потече обратно към вътрешността на тялото, обяснява лекарят. Това може да доведе до аритмия и смърт.

"Краката ѝ бяха затрупани от камъни и отломки", спомня си Хербст. Тя е успявала да движи краката си, но е възможно тъканите на долните крайници да са били увредени от руините, под които тя се е намирала. А когато мускулите са увредени, тялото освобождава миоглобин - това е протеинът, отговорен за преноса на кислород в мускулните клетки.

При освобождаване на затрупаните, кръвта изведнъж може отново да потече свободно и да залее тялото с миоглобин. "Това унищожава бъбреците", казва Хербст. Може да се стигне и до бъбречна недостатъчност и съпътстващо повишение на нивата на калий. Прекомерното много калий в организма от своя страна може да доведе до вентрикуларна фибрилация - състояние, което е особено опасно за хора със сърдечни заболявания.

И резкият спад на стреса може да доведе до смърт.

Бастиан Хербст обаче добавя, че и резкият спад на стреса може да доведе до смърт. "Познаваме тази ситуация от спасителните акции при корабокрушенци. В момента, в който зърнат спасителните екипи, не могат да издържат повече и се давят", обяснява Хербст. Хормоните на стреса поддържат функциите на органите, пояснява лекарят. Ако стресът отшуми след спасяването, кръвоносната система на спасените може да претърпи срив.

Има и още нещо: Зейнеб е загубила съпруга и децата си при земетресението. "Може когато го е осъзнала, желанието ѝ за живот се е изпарило", казва Бастиан Хербст. "Но няма как да знаем със сигурност."