Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на пандемия от коронавирус у нас. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 6 февруари:

Както е известно, вече не съм на масата и оставям останалите играчи да играят играта. С това искам да ви покажа, че е налице достатъчно прогнозируемост и веднъж системата засилена към даден атрактор, тя ще отиде там ако няма достатъчна интелигентен активен елемент, който да и смени траекторията.

Виждате – и грипната вълна и ковида се движат по прогнозата и вълните се разминават, тъй че да няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 203. След като се изпълни прогнозата, че сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни, броя просто за удоволствие и за да ви покажа, че предсказуемост съществува. А сценарият Празни болници ще си е стабилен и през февруари.

14-дневната заболеваемост днес е 10.62 на 100 000. Очакването е, че няма да има проблем за здравната система. Не се учудваме нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на вълната действа. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, картите са на масата. Гледайте как върви играта.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 310 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Броим след 300 ей така, за удоволствие. И за да ви покажа какво е стабилен атрактор. Системата ще стои там – няма да има дифузно разпространение.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.02. Над 1.00 е. Заразата се разширява, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.02

София-град - 0.02

Пловдив - 0.02

Бургас - 0.02

Варна - 0.02

По южните граници

Благоевград - 0.01

Кърджали – 0.03

Смолян - 0.03

Хасково - 0.02

Ямбол – 0.03

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници се очаква да е стабилен и през февруари. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 50 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. В Благоевград индекса е дори 100 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболеваемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 310 дни. Ето, не участвам в играта, не влияя на обстановката. Въпреки това обстановката с развива така, както съм пронозирал и то преди много много месеци. Защо? Защото при пандемиите и епидемиите има прогнозируемост. Гледате, нали, пред очите ви е. Има предсказуемост.

За сведение - индексите в още няколко области

Пазалджик - 0.02

Перник - 0.02

Плевен - 0.02

Разград - 0.03

Русе - 0.02

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А февруари си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне поне 30, че и повече пъти, за да стигне критичната стойност. Обществената система си е набита на атрактор без дифузно разпространение и си стои там. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика. Ето ви го в действие. За 1 година, откакто действам съвместно с Министерството на здравеопазването, заболеваемостта падна стотици пъти. Февруари месец сме, посред зима, няма и 15 случая на ден днес са 12. Като посред лята е. Питате кога започнах дейност в здравното министерство миналата година. Да ви отговоря – плавонете за борба с пандемията почнахме да ги правим на 10ти януари, около 14-ти всичко бе готово и пуснато в действие. След 10-на дни вълната спря да расте и тръгна надолу. Беше стигнала 12 000 заболели на ден, когато я прекършихме. Днес са 12. Спад – 1000 пъти. 1000 ПЪТИ да ви го напиша с главни букви та да знаете какво да искате от следващите, които ще се занимават с пандемиите. 1000 пъти спад посред зима да искате. Нали така – днес е 6 февруари – посред зимата сме.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 34

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 7 % от критичната стойност- заетостта е ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 234

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 5 % от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през февруари. Защо? Системата е набита в правилния атрактор. Огромната социална система не мърда от предписания и атрактор. Посред зима. Няма-а-а-а, системата не мърда-а-а-а.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през февруари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 310 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през януари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Без промени. Всичко е зелено без две области, в които трябва да се внимава повечко и толкоз. Зарезан иде. Режете лозята спокойно, пийте си виното. Ковидът е на къса каишка.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Като съвет - пазете се – през тази седмица сме след пика на грипната вълна. Както виждате, прогнозата, че грипът и ковидът ще се разминат, се осъществява. Ковидът е на къса каишка. Грипът обаче е неприятен. Тъй че се пазете през следващата седмица, докато грипната вълна тръгне да отслабва. Винаги съм ви писал че пикът на вълната не е точка, а е интервал. И трябва да знаете, че освен регистрирани има и нерегистрерани случаи. Ама не бил пика в първата седмица на февруари, ама бил в последната седмица на януари – казват тези, които гледат само регистрираните случаи. Гледайте цялата картинка. Помнете – пикът не е точка, а интервал. Каза ви се – пикът ще е в първата седмица на февруари, пазете се и седмицата преди това и седмицата след това. Нали така. Прогнозата е точна. Щото като разровите какво са ви прогнозирали други, ще видите прогнози за пик дълбоко през февруари, че и март. Не, пикът си дойде точно според моите очаквания и се пазете и тая седмица, за да си замине и вълната да тръгне стабилно надолу.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.