Пациент, лекуван за пневмония в продължение на четири месеца, се оказа със заседнала в бронхите кост от пиле. Мъжът се разминава със сложна интервенция, след като от Пазарджик е преместен в Пловдив.

Йордан Танков е на 70 години. В края на октомври консумирал пилешки крилцa, когато глътнал кост от тях. 70-годишният Йордан Танков

70-годишният Йордан Танков

„Задавих се, а хората около мен започнаха да ме потупват. Ужким премина, но имаше моменти, в които се задавях и с вода”, разказва той пред Нова тв. 

Мъжът посетил лекар в Пазарджик и там четири пъти е лекуван за пневмония, която е получил заради запушването на бронхите. По-късно му е направен скенер и е открита заседналата кост. Пренасочен е към болница в Пловдив. Там лекарите са обсъдили вариантите да извадят чуждото тяло.

Костта е успешно извадена от д-р Станислав Къртев.

„След като е настъпило задавянето, е имало един период със суха и мъчителна кашлица. Две - три седмици, тъй като е чуждо тяло, организмът задържа секрети и започват пневмонии на едно и също място. Лекуват го като за обикновена пневмония, докато не се разбира, че е имало инцидент със задавяне и аспирация на чуждо тяло”, обясни медикът.

Благодарение на усилията на лекарите в Пловдив пациентът вече диша нормално и часове след интервенцията е на крака.

„Свободно си дишам, гърдите ми са добре. Едно голямо благодаря на екипа”, споделя Танков.