МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е с разширен екип професионалисти за комплексно лечение и диагностика на пациенти с гастроентерологични оплаквания.

Хирурзи и гастроентеролози обединяват усилия за цялостно лечение на пациенти във великотърновската болница.

“Развитието на съвременната хирургия и гастроентерология в последните години основно промени диагностиката, лечението и проследяването на пациенти със социалнозначими заболявания, включително онкологични. От една страна,

хирургията става все по-миниинвазивна и прецизна

От друга, гастроентерологията днес разполага с възможности за ендоскопски процедури, които спестяват на пациентите хирургична намеса”, казва известният хирург доц. Радосвет Горнев, който преглежда и оперира с колегите си във Велико Търново.

Нагледен пример за това е съвременното поведение при кървене от стомах и дванадесетопръстник - в резултат на масовото приемане на медикаменти, разреждащи кръвта. Чрез директен оглед и прецизно овладяване на кървенето опитният ендоскопист буквално спасява човешки живот.

По този начин се избягва голяма оперативна намеса, която е свързана с много рискове и безспорно с много по-труден възстановителен период.

Подобно поведение в съвременни условия чрез тясна колаборация между гастроентеролози, хирурзи и образни диагностици се прилага и при запушване на жлъчните пътища, водещо до тежко увреждане на черния дроб.

Ендоскопските възможности за поведение се прецизират при всеки отделен пациент. Целта е да се преодолее “запушването”, да се постави точна диагноза и да се избере поведение, което ще е и с най-малко увреждания на жлъчните пътища, респективно на черния дроб.

Емблематичен пример за ефективно взаимодействие между хирурзи и гастроентеролози в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е
изпълнение на всички

елементи на програма за профилактика и скрининг

с цел откриване на пациенти в ранен стадий на колоректален карцином през точно диагностициране, адекватно комплексно лечение и проследяване във времето.

Всичко това вече е осъществимо в рамките на едно лечебно заведение при създадена добра организация и сигурност за нашите пациенти. При ранно поставена диагноза възможностите за радикално оперативно и последващо допълнително лечение са огромни и поставят заболяването под пълен контрол.

По този начин не само се осигурява дълъг живот на пациента, но и му се гарантира добро качество на живот. Това е основен критерий за оценка на ефективността на всяко лечение.

Това се отнася в пълна сила и за заболявания, към които често се подхожда несериозно, като хемороиди, фисури и фистули. Техните усложнения и хронифициране често водят до необратими функционални усложнения, тежък дискомфорт и психологични проблеми.

Професионалната оценка на всеки “дребен” проблем ще доведе до неговото адекватно решение с възможностите на съвременната проктология, които вече са достъпни в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Арсеналът от процедури и оперативни техники включва лазерни и термични процедури, както и минимално инвазивни хирургични техники.

Ние, като многофункционален екип и разполагайки с целия потенциал на една добре структурирана и оборудвана болница, сме в състояние да предложим достъпно, сигурно и предвидимо лечение в областта на гастроентерологията и хирургията.

Доц. Радосвет Горнев ще преглежда на 3 февруари и на 10 февруари 2023 г. в ДКЦ към лечебното заведение. Необходимо е предварително записване на час на телефон 062 643 859 всеки делничен ден. Прегледите са платени.

Доц. Радосвет Горнев по време на поредната операция
Доц. Радосвет Горнев по време на поредната операция