Законът вече гарантира да няма заплата на медик под записаното в колективните трудови договори

По-малките болници в отдалечени населени места стават приоритетни и ще получават допълнително финансиране от здравната каса.

Такава промяна в Закона за здравното осигуряване приеха депутатите на второ четене с пълно единодушие. За внасянето на законопроекта за пръв път се обединиха опонентите от “Продължаваме промяната” и ГЕРБ. Под него се подписаха бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, бившият председател на Надзорния съвет на здравната каса Васил Пандов, председателят на здравната комисия Антон Тонев и др.

Преди болниците да получат допълнителни пари обаче трябва да бъде написана и наредба. А здравното министерство има 6 месеца да определи кои да са лечебните заведения, които да получават финансирането. В списъка ще влизат общински болници или клиники, които са единствени в региона и лекуват множество заболявания.

Аптеките в труднодостъпните райони също ще бъдат подпомагани, за да има снабдяване с лекарства на малките населени места.

“В много общини и областни центрове в страната няма денонощни аптеки. В малките и отдалечени населени места липсват аптеки, които да отпускат лекарствени продукти на здравноосигурените лица”, гласят мотивите на законопроекта. За подпомагане на отдалечените и денонощните аптеки са нужни около 3 млн. лв., изчисляват вносителите.

Законът вече предвижда и заплатите на медиците в болниците да не бъдат по-ниски от предвидените в колективния трудов договор в сектор “Здравеопазване”.

Според депутатите средната работна заплата за септември миналата година е била по-ниска от тази в сектор “Образование” например. Сега вече е изрично разписано, че националните рамкови договори между здравната каса и лекарския съюз съдържат изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Болниците да повишат заплатите на медиците до нивата в колективния трудов договор, настояха здравните власти още през миналата година. Върховният административен съд обаче отмени задължението болниците да осигурят 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар, след като здравните заведения обжалваха наредбата. Сега ограничението срещу ниските заплати влиза в Закона за здравното осигуряване и ще бъде задължителна част от рамковия договор. С него ще се осигури и достатъчно медицински персонал, смятат депутатите.