На среща в понеделник двамата се договориха министерството да съдейства за реализирането на новите проекти на болницата

Здравният министър д-р Асен Меджидиев написа резолюция “Не” на молбата за напускане на директора на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Той остава на поста и ще ръководи лечебното заведение, обясниха от министерството.

За това настояха и работещите в болницата. Вчера десетки медици протестираха в защита на директора си, като според тях има политически натиск за оставката му.

Пред тях обаче д-р Дечев обясни, че “натискът е по-скоро заради лични интереси на хора, които не са на ниво министър”.

“Болницата работи прекрасно, а възнагражденията са повече от добри, няма конфликт между работещите и изпълнителния директор. Затова смятаме, че има външен натиск”, каза председателят на синдикат “Защита” Красимир Митов пред Би Ти Ви.

Според Дечев болницата е приключила миналата година с 4 млн. лв. печалба и припомни, че след вливането на Белодробната болница в “Св. Иван Рилски” през септември не са получили никакви средства за капиталови разходи.

“Иван Рилски” е една от болниците за пример, нормално е да има персонални апетити към нея, каза още директорът на болницата, без да уточни какво има предвид.

Снощи д-р Дечев се срещна със здравния министър Асен Меджидиев. След разговора стана ясно, че министерството ще съдейства за реализирането на новите проекти на болницата.

През август 2021 г. Дечев се завърна като шеф на болницата след 6-годишна пауза. През 2018 г. стана шеф на НЗОК и продължи мандата на проф. Камен Плочев. Д-р Дечев напусна в деня, когато изтече този срок. Преди това той критикува министрите Кирил Ананиев и Петър Москов за приет закон с лобистки текстове, които забраняват на касата да иска финансови показатели от частните болници.