Инкубационнияъ период може да варира между 3 и 5 години, а първите симптоми да се появят след 20 години

Двойно увеличение на случаите на проказа в Испания са установили властите в световния ден за борба с болестта, посочва БНР.

През 2022 година в страната са регистрирани 10 нови случая, докато през предходната са би едва 4. Балеарските острови и Астурия са автономните региони са с по двама заразени, следвани от Андалусия, Кантабрия, Валенсия, Мурсия, Галисия и Ла Риоха с по един. Независимо че това не е масова болест, тя все още засяга определени групи от населението. Въпреки че не е много заразна, проказата е вероятно да бъде прихваната при съвместно съжителство. Данните са от Държавния регистър на Здравния институт "Карлос III".

В Испания болни от заболяването в момента са 19 души, но инкубационният период може да варира между 3 и 5 години, а първите симптоми да се появят след 20 години. Обикновено това са бледи петна по кожата и изтръпване на крайниците, които, ако не се лекуват, могат да доведат до трайно увреждане на кожата, нервите, крайниците и очите, причинявайки парализа и увреждания, които в най-лошите случаи са необратими.

Смята се, че проказата е една от четирите водещи причини за инвалидност в света. По данни на Световната здравна организация в 143 страни са регистрирани 140 594 нови случая през 2021 г., като всеки ден в световен мащаб продължават да се откриват 385 нови случая, от които 25 са деца под 15-годишна възраст.