Грипна ваканция в София засега не се очаква, каза днес министърът на образованието и науката Сашо Пенов. Според него предписание от здравните власти за неучебен процес няма.

В столичните училища се разпространяваше информация, че грипна ваканция ще бъде обявена и от понеделник - 30 януари- няма да се учи. После грипната ваканция ще се слее с междусрочната, която е от 1 до 5 февруари. Министър Пенов опроверга тези твърдения, пише БНТ.

Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката: "Разбирам вълнението на обществото по тези въпроси, но законовата процедура е такава - за да се обявят едни дни за неучебни първо трябва да има предписание от съответния директор на РЗИ. И това се определя според съответните стойности, доказващи заболеваемостта, в случая от грип, на територията на отделна област. Едва, когато има такова предписание в правомощията на министъра на образованието и науката е дали обучението ще е в електронна среда или дните ще бъдат неучебни. Към момента ние предписание от здравните власти за обявяване на неприсъствен учебен процес нямаме".