До седмица, две, здравната каса ще обсъди с всички заинтересовани страни осигуряването на кислородолечение в домашни условия на пациенти с хронична дихателна недостатъчност. Това обясни временният управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова по време на парламентарната здравна комисия.
Досега не е имало желаещи търговци, които да осигурят концентратори за кислородолечение в домашни условия, но тази година има двама, обясни Пенкова. Предстои да се реши дали концентраторите да бъдат включени в списъка с изделията за домашно лечение или ще бъдат в спецификация. Д-р Пенкова припомни, че средствата за изделията, които са включени в спецификацията, се осигуряват чрез трансфер от Министерството на труда и социалната политика, а не се осигуряват от средствата в НЗОК.

В комисията беше изслушана и доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, която заяви, че кислородолечението е немедикаментозно средство за лечение и то трябва да е по определен режим и контрол.

Проблемът с кислородолечението е от над 15 години, обясни депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.