Лекарите: Не е вярно, за момченцето са положени всички възможни грижи, вече е добре

Всеизвестна е истината, че всичко е добре, щом свършва добре. Такава е и тази история от Стара Загора, но зад нея се крият едно тежко болно дете на година и 7 месеца, една безсънна нощ на притеснената му майка и поредната напрегната смяна в неделя на лекарите от две болници.

Плюс фактът, че и в този случай всеки има своята истина.

Най-важното е, че в момента Мариета Иванова и малкият й син са настанени за лечение и са под грижите на лекарите в клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

По думите на директора на болницата проф. Йовчо Йовчев състоянието на детето, което е с диагноза грип, е стабилизирано - през последното денонощие то само два пъти било вдигнало по-висока температура.

Тъй като свиждания в инфекциозната клиника са невъзможни, а и Стара Загора е обявена грипна епидемия, "24 часа" установи контакт с майката Мариета чрез фейсбук.   Проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на университетската болница в Стара Загора

Проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на университетската болница в Стара Загора

На поканата да се обади по телефона, ако желае, жената отговори: "Здравейте, не е така просто, няма как да говоря, докато се грижа за детето си - няма къде да го оставя и да си говоря по телефона. Когато детето се стабилизира и започне да стои на краката си, ще говоря, но засега положението е такова."

Всичко започва от пост във фейсбук на афектираната Мариета,

която разказа в една от групите в неделя: "Снощи синът ни - 1 г. и 7 месеца, вдигна температура в 3 през нощта, без други симптоми, само това. Дадох "Нурофен" и заспа.

Сутринта към 8 часа отново започна да вдига, тръгнахме незабавно към неотложния кабинет, при който имаше опашка чак отвън...

Нямахме време, тръгнахме към болница "Тракия", преглеждат го и мерят температура 39,7 градуса, при което докторката ни пита имаме ли нещо за температура. Казвам: да, в колата отвън - "Нурофен" и "Панадол". Прегледа го и каза: "Най-вероятно инфекция."

Докато се връщат към колата, детето получило гърч.

"Бягаме с него отново при докторката, казва тя: "Бързо слизайте по стълбите към спешното! Слагат кислородна маска и дават лекарство за температура, след което пишат документи за прием в инфекциозно отделение... Попитах, не може ли при вас? - НЕ!   Д-р Веселина Димова, началник на детското отделение в болница "Тракия"

Д-р Веселина Димова, началник на детското отделение в болница "Тракия"

Транспортират ни с линейката, следва попълване на документите около 40 мин.

Сложиха му абокат и взеха кръв за изследване. Стаи няма свободни, сложиха ни в столовата без чешма...

Сестрите се ядосват, защо пак пращат най-тежките случаи при тях... И ЗАЩО, детето не е прието там... ЗАЩО отново си прехвърлят топката и нямат ли жалост поне към малките деца!

И така, сега стоим и чакаме в тази стая /столовата/ резултатите и се моля детето ни да се оправи бързо, да има адекватно лечение, понеже те не знаеха с каква диагноза да го приемат: чревен вирус или мозъчен оток", пише още майката.

Според проф. Йовчев

би било коректно майката да напише, че въпреки липсата на свободни легла, тя и детето са приети за лечение

в Университетската болница. А то наистина е било във въпросната столова, но докато изчаквали резултатите от направените му изследвания, за да преценят накъде точно да го насочат за хоспитализация - дали в случая се касае за грип, както и се оказва, или за нещо друго - примерно енцефалит.

А в официална позиция на болницата по случая се казва:

"Във връзка с наличието на публикация, касаеща хоспитализация на дете в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", след извършена проверка се установи следното:

Майката Мариета Иванова
Майката Мариета Иванова
Детето е било прегледано от лекар в друго лечебно заведение, където към момента на напускане на кабинета е получило гърч, което е наложило транспортирането му до УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Транспортирано е от екип на Спешен център с линейка до клиниката по инфекциозни болести с поставена кислородна маска.

Прегледано е от лекар специалист по инфекциозни болести и е предложена хоспитализация. Настанено е в единственото налично свободно за денонощието помещение до получаване на резултатите.

Изследванията, в това число и направеният РСR тест, доказват инфекция от грип

Всяка терапия и диагностични подходи предварително са били внимателно обяснени на родителя от лекуващия лекар. На следващия ден детето и майката са настанени в освободена болнична стая.

Независимо от претоварената дейност на екипите от Клиниката по инфекциозни болести и заетостта на леглата, на детето е оказана адекватна, своевременна лекарска помощ и в момента същото провежда терапия в лечебното заведение".

От частната болница "Тракия" обявиха, че детето не е върнато, а прегледано веднага и изпратиха своя позиция по случая. В нея началникът на детското отделение на болницата д-р Веселина Димова и дежурният педиатър пишат:

"На 22.01.2023 г. към 12 ч е прегледано дете на 1 г. и 7 месеца в Спешно приемно отделение на МБАЛ "Тракия" по повод на

фибрилитет над 39 градуса, гърч и ентероколитни прояви

Осъществен е преглед от специалист с оценка състоянието на детето и e приложено антипиретично, антиконвулсивно и противоедемно лечение.

След овладяване на спешното състояние на родителите е обяснено, че анамнестични и клинични данни насочват за заболяване с инфекциозен причинител, което налага транспортиране до единствената в областта клиника по инфекциозни болести.

Спешен екип от болница "Тракия" транспортира детето с реанимобил на болницата до клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" за продължаване на лечебнодиагностичния процес. (От Университетската болница казаха, че това е станало с линейка на Спешния център. Допълнително за "24 часа" от болница "Тракия" уточниха, че транспортът на момченцето бил за тяхна сметка, с тяхна линейка и с техен медицински екип - разстоянието между двете старозагорски болници е няколко километра. От родителите не били искани пари за транспорта, както и за прелетите два банки с лекарства на малкия пациент след гърча.)

Родителите са информирани от дежурния екип за състоянието на пациента и необходимостта от хоспитализация. На детето е оказана спешна и адекватна специализирана медицинска помощ".