Учениците в Пловдив излизат в грипна ваканция от сряда, 25 януари, съобщиха от Областния оперативен щаб. Тя ще продължи до 31 януари.  Дотогава се удължават и противоепидемичните мерки като забраната на детските и женските консултации, въведени прези миналата седмица.

"Разполагаме със свободни легла и няма необходимост на този етап от разкриването на нови", обясни зам.-областният управител Даниела Николова. Тя призова родителите да ограничат събиранията на децата по молове, заведения и други закрити пространства, за да бъдат забавени темповете на заразяване.

“В изпратените проби в Националната референтна лаборатория броят на грипен вирус тип “А” е много по-голям, в сравнение с миналата седмица”, заяви шефката на РЗИ-Пловдив Сийка Димчева. Тя уточни, че грипът се разпространява по същия начин като COVID-19 и съветва хората да носят маски, когато посещават аптеки, дрогерии и болници.

По данни от миналата седмица отсъстващите ученици в Пловдивска област са били 20,06%. Не присъстващите в клас са най-много в общините Садово и Куклен. Няма данни обаче дали всички те са болни.

“Краят на срока не е подходящ за обявяване на грипна ваканция, но здравето на учениците е най-важно”, заяви Антоанета Кръстанова от Регионалното управление на образованието. Тя опроверга притесненията на някои родители, че децата им няма да имат възможност да повишат оценките си, заради не учебните дни, тъй като съществуват възможности за поставяне на проекти онлайн. “Всички ученици, които полагат усилия, трябва да имат ритмичност в оценяването си. Едва ли в последния час ще се промени нещо”, добави тя.

Обявената грипна ваканция ще се обедини с междусрочната, като по този начин децата ще бъдат вкъщи 2 седмици и и силно ще се намали заболяваемостта сред тях.