Полицаи арестуваха болно момиче

Тя ще съди МВР. Проблемът е, че у нас препаратът не се продава от 2015 г. Генерикът обаче не понася на много от пациентите и купуват оригинала от чужбина

Над 65 000 епилептици у нас може да бъдат арестувани заради това, че носят в себе си животоспасяващо лекарство. Това стана ясно, след като миналата седмица полицаи задържаха 19-годишно момиче с епилепсия, защото носи “Ривотрил” в чантата си.

Майката Павлина Евтимова Атанасова обясни пред “24 часа”, че докато дъщеря ѝ се опитвала да спре такси, е била проверена от полицаи, които претърсили чантата ѝ. Там намерили хапчета и въпреки медицинския документ, че страда от епилепсия, който им представила, я задържали.

“Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила”, каза момичето пред Нова тв.

“Тя пие оригинала, но тъй като е забранен у нас, ѝ е изписан заместител. От него обаче състоянието ѝ се влошава”, разказа Павлина.

През 2015 г. “Ривотрил” е изключен от позитивния лекарствен списък и затова не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас.

“Това, че е забранен за продажба, не означава, че е забранен и за употреба”,

обясни адвокатът на семейството Велизар Антов пред “24 часа”. Според него законът не е нарушен. “Тя е носила документ, който удостоверява лечението. На бележката пише, че е предписано лекарството “Клонарекс”. Тези два медикамента са идентични”, обясни той. ПАВЛИНА АТАНАСОВА

ПАВЛИНА АТАНАСОВА

“Когато виждаш, че нещо може да навреди на близкия ти, правиш всичко възможно, за да се сдобиеш с това, което му действа добре”, коментира шефката на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. Така майката на арестуваното момиче купува лекарството от Германия с убеждението, че няма проблем - забранено е само за продажба, не и да се притежава.

При ареста полицаите са взели 10 хапчета “Ривотрил”, твърди Павлина. “Полицаят ни даде заповедта, опис на вещите, но никъде не бе описан медицинският документ, който тя си носи от 2020 г., че е с епилепсия, както и къде са отишли 10-те хапчета”, каза майката.

Според нея вземането на хапчетата е незаконно, тъй като те се пият по схема и така епилептикът остава без лечение.

“Ние пътуваме, водим ги на почивка тия деца. Взимаме си зеления талон, удостоверяваме и в чужбина, че детето е с епилепсия.

Никой няма право да ти ги вземе, защото това означава да те убие”, казва и Веска Събева.

Семейството ще обжалва заповедта на МВР в съда. Най-важното за майката е в досието на дъщеря ѝ да бъде свалено, че е била задържана за притежание на наркотици.

“Където ѝ да я спрат, ако не се повдигне иск за снемане на обвинението , тя се води рецидивист. При всяка проверка на документите ще ѝ излиза, че е била задържана, но там не пише, че е с “Ривотрил”, а с притежание на наркотични вещества”, обясни Павлина.

Също така тя иска да бъде упоменато колко хапчета може да носи човек в чантата си.

“Тя така се е стресирала да не бъде отново арестувана, че вместо на обяд е изпила хапчето още сутринта, за да не го носи в чантата си. За да не я хванат пак,

вече ще ги пие предварително, което може да ѝ се отрази много зле”, притеснена е жената.

При личния обиск момичето не е представило необходимите документи за лекарството. Няма образувано досъдебно производство, а само преписка, казаха от МВР. Ако се установи, че данните, които тя дава, са верни, преписката се прекратява. “Ривотрил” е лекарство, забранено за продажба в България. Съдържа активното клоназепам, което е включено в списъка с рискови вещества към приложение на наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. За притежание на продукта е необходим документ, в противен случай се преследва по НК, обясниха оттам за “24 часа”.

Имало няколко случая в последната година на задържани разпространители на дрога, които наред с хероин, амфетамини и марихуана са държали в себе си и ривотрил и производните му.

Клоназепамът се използва основно за лечение на епилепсия, но често и от зависими за потискане на абстиненцията. Веществото се открива и в кръвта на шофьори, заловени след употреба на други наркотици зад волана.