В зъбната плака има над 700 вида различни микроорганизми – тя е вторият
най-голям развъдник в тялото след червата

Стоматолози препоръчват да се ползва методът на Бас и четките да са със средно твърд косъм

Макар че от малки ни учат да си мием зъбите, повечето хора по света правят това неправилно, съобщава Би Би Си. Проучване в Швеция показа, че 9 от 10 души използват погрешна техника. А половината от участниците в британско изследване не знаят предписанията за дентална хигиена. Не е чудно – правилата са много и понякога противоречиви, затова е нужно да се консултирате със зъболекаря си.
Повечето хора смятат, че главното е да се изчистят остатъците от храна в устата. “Не е съвсем вярно.

Най-важното е да се премахнат бактериите по зъбите”,

казва Джоузефин Хърсфелд, професор по възстановителна стоматология в Университета на Бирмингам.

Микроорганизмите растат в устата на всеки и образуват лепкав биофилм, известен като зъбна плака. В нея има над 700 вида различни бактерии и множество гъбички и вируси – тя е вторият най-голям развъдник в тялото след червата. Този пласт по зъбите и меките тъкани не може лесно да се изплакне, а трябва да се почисти ръчно, обяснява доктор Хърсфелд.

Хигиената на устната кухина действа не само срещу лош дъх, жълти зъби и кариес. Науката твърди, че много от микроорганизмите допринасят за развитие на хронични заболявания, сърдечни проблеми, диабет тип 2, алцхаймер, някои видове рак.

Най-важното е да се почистят не толкова зъбите, колкото венците. Оттам микробите лесно навлизат в плътта, причиняват възпаления и парадонтоза.
Един от най-ефективните методи е техниката на Бас. При нея влакната на четката се държат под ъгъл 45 градуса спрямо венеца. С кръгообразни движения минете по външната повърхност на зъбите, почистете и междузъбните пространства.

Повторете тези движения по 20 пъти на всеки 3 зъба. Следва почистване на външните страни и дъвкателната повърхност. Накрая минете вертикално с четката задната част на предните зъби. Ползвайте инструкциите за този метод в интернет.

Прекаленото натискане и твърдата четка може да разранят венеца и да отворят лесен път за бактериите. Препоръчителният натиск е 150 до максимум 400 грама. Електрическите четки имат сензор, показващ кога прекалявате с натискането.

Зъбите трябва да се четкат 2 минути,
но повечето хора не издържат толкова. Затова е добре да се ползва таймер, обяснява Би Би Си.
Колко често да мием зъбите? В Европа и САЩ нормата е 2 пъти дневно. В Индия препоръчват до три пъти, включително след обяд.
“За да се премахнат бактериите, не е нужно да прекалявате - прекомерното четкане рискува абразия на зъбите”, казва д-р Хърсфелд. Но и тук има изключения - носещите скоби например трябва да се мият след всяко хранене.

Преди или след хранене да мием зъбите? Според много специалисти е по-добре да го правим преди закуска. Други препоръчат първо да закусим, а после да мием, за да махнем не само плаката, но и остатъците от последната храна.

Един от основните проблеми на миенето след закуска е, че трябва да мине доста време между него и храненето. Американската дентална асоциация препоръчва да се изчаква 60 минути, защото

киселините в храната временно правят зъбите уязвими

Те атакуват емайловия слой, размекват го и търкането с четка може лесно да го повреди. Затова любителите на кисели храни и напитки като цитруси, плодов сок, кафе трябва да мият зъбите си преди, а не след закуска.

При вечерята въпросът е ясен – зъбите се мият след нея и преди лягане. Обяснението: слюнката е естествен защитен механизъм, който потиска растежа на бактерии и кариеси. През нощта потокът слюнка намалява, затова е

много важно плаката да бъде добре изчистена, преди да заспите

С какво да почистваме? Пазарът изобилства с абразивни пасти и четки с твърд косъм, обозначени като “избелващи”. „Но това е бавен процес, изискващ години. При това с течение на времето зъбите се изтриват и стават много чувствителни към температури и развитие на кариеси”, обяснява д-р Хърсфелд.
Най-подходящи са четките със средно твърд косъм и паста без абразивни частици, казва тя. По-малка глава на четката позволява по-голяма маневреност около зъбите и също е за предпочитане. Сменете износената четка, преди косъмчетата да се деформират.

Отличен материал за четки е дървото Salvadora persica от Африка и Близкия изток. Пръчици от него за почистване на зъби се наричат мисвак и се използват от 7000 г. Те добре премахват плаката, имат антимикробни свойства и високо съдържание на флуориди, но са по-силно абразивни.

За по-ефективна от ръчните, макар и по-скъпа, се смята електрическата четка

Нейните вибрации по-успешно премахват плаката. Тя има сензори за контрол на натиска и сигнализира колко да продължи миенето. “Но ако правилно използвате ръчна четка за зъби, ще получите също толкова добър резултат”, казва д-р Хърсфелд.
Много стоматолози препоръчват конеца за зъби като начин за почистване на плаката по труднодостъпни места. Но предупреждават, че този метод не бива да се прилага повече от веднъж на ден, съобщава Би Би Си.
Каква паста за зъби е най-добра? Специалистите твърдят, че много евтини марки не са по-лоши от скъпите и съдържат необходимите вещества.

Гледайте специално за една съставка - флуор

Съдържанието му трябва да бъде най-малко 1350 ppm за възрастни и 1000 ppm за деца, за да предпази емайла от разяждащи киселини. По-добре не изплаквайте пастата, за да остане флуорът по-дълго около зъбите за допълнителна защита.

“Откакто бяха въведени флуоридите, случаите на кариес намаляха навсякъде, където се използва такава паста за зъби”, казва Хърсфелд.

Относно въглена има по-малко изследвания, които доказват, че той избелва зъбите, а и може да увеличи риска от ерозия.

Установено е, че пастите, съдържащи сода за хляб, премахват плаката по-добре и намаляват кървенето, предизвикано от гингивит.
Да ползваме ли вода за уста?

Водата за уста е полезен допълнителен елемент, но не замества миенето
на зъбите. За да има резултат, особено за лечение на гингивит, водата трябва да съдържа най-малко 100 ppm флуорид и да бъде клинично доказано, че намалява плаката. Най-добре е да я прилагате, когато венците ви вече кървят, а не като превантивна мярка