Това обясни Хормоналната контрацепция използва синтетични яйчникови хормони - естрогени и/или гестагени. Правилната и последователна употреба предоставя над 99% сигурност и възвръщане на репродуктивния капацитет след спирането на контрацепцията. Това каза д-р Гергана Коларова, директор на I АГ болница "Света София", по време на обсъждане на влиянието на контрацепцията върху качеството на живот на жените. Освен това предшестващото лечение с орални контрацептиви при млади жени е свързано с по-нисък риск от първично безплодие. Гинеколожката изтъкна, че новите препарати осигуряват не само надеждно предпазване от бременност, но може да имат и превантивна и лечебна функция.

През последните 25 г. се доказват ползи за костната плътност, както и за превенция на рак на яйчника, на ендометриум, на матката, дори превенция на колоректалния карцином и ревматоидния артрит. Както и на доброкачествените тумори на гърдата. Д-р Коларова обясни, че хормоналната контрацепция има роля и за превантиране на полово предаваните инфекции. Обяснението е, че прогестеронът увеличава вискозитета на цервикалната слуз и така осигурява по-висока защита.

Съвременната хормонална контрацепция помага при лечение на отклонения в менструацията, синдрома на поликистозните яйчници и други чести проблеми, свързани с половата система на жените.

В коментар за разпространения страх, че антибебе хапчетата може да имат принос към факторите за рак на гърдата, д-р Коларова цитира проучване от тази година, публикувано в авторитетното научно списание „Лансет“. Изследователите не откриват увеличен риск от използването на който и да е комбиниран контрацептивен препарат. Несигурност се е очертала единствено при използване на контрацептиви, които съдържат само прогестерон. В България обаче няма нито един препарат само с прогестерон, всички са с комбинация от двата хормона естроген и прогестерон, обясни д-р Коларова. Тя обобщи, че като цяло използването на съвременната орална контрацепция е свързана с 12% намаляване на риска общо за всички видове рак.