Почти половината от всички бременности в света - около 121 милиона всяка година, са нежелани според доклада за състоянието на световното население на Агенцията на ООН за сексуалното и репродуктивното здраве. В същото време около 257 милиона жени, които искат да избегнат бременност, не използват безопасни, съвременни методи за контрацепция.
Всяка година се извършват около 73 милиона предизвикани аборта, като 61% от всички нежелани бременности и 29% от всички бременности изобщо завършват с предизвикан аборт.
Нивата на нежелана бременност и аборти варират значително между страните - дори в рамките на един и същи регион или географска област.
„В България се прекъсват 33% от бременностите. Според официалната статистика ежемесечно над 1000 българки извършват аборт по собствено желание. Страната ни е на трето място след Армения и Грузия по брой аборти на 1000 жени във възрастовата група 15-49 години според Евростат, но остава на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности.“ Това съобщи проф. Асен Николов, началник на Родилната клиника в СБАЛАГ „Майчин дом“ и председател на Българското дружество по акушерство и гинекология.
По официални данни в България абортите са повече от ражданията през почти 40 години, въпреки че след 2000 г. раждаемостта започва да се повишава.
В България всяка жената може да прекъсне по свое желание бременността си преди 12-ата гестационна седмица.

Лекарите апелират да се намали броят на нежеланите бременности и абортите.

Абортът е свързан с риск от усложнения, някои от които с тежки последици за физическото и психическото здраве на жените, изтъкна началникът на Родилната клиника.

Сред възможните неблагоприятни ефекти са увреждане на матката или шийката на матката, силно кървене, непълен аборт, изискващ допълнителна хирургическа процедура, инфекции, сраствания, както и редките, но много драматични случаи на сепсис или септичен шок, перфорация на матката, фатален изход.
„Усложненията, които могат да възникнат от предизвикан аборт, като инфекция и увреждане на матката, могат да доведат до безплодие и повишен риск при бъдещо раждане - обясни проф. Николов. - Рисковете се увеличават при жени с хипертония, диабет, някои заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, при тежки чернодробни, бъбречни или белодробни заболявания.“