88% е шансът меланомът да няма фатални последици, 9 от 10 пациенти може да живеят 10 и повече години със заболяване на тестисите

Следващите 10 г. ще са решителни за борбата с рака и той окончателно може да се раздели със стигмата, че е “смъртна присъда”.

Болестта, изпълваща с ужас сърцата на стотици хиляди страдащи от нея пациенти, постепенно се превръща в контролирано състояние и онколозите вярват, че броят на оцелелите с някои видове рак ще се удвои и даже утрои през следващото десетилетие.

Изследователи от Института за изследвания на рака и Кралската благотворителна фондация “Марсдън” твърдят, че авангардните технологии са направили революция в диагностицирането и лечението на рака, като са върнали здравето на някои пациенти, а на други са удължили живота значително.

Нови терапии са насочени към “заразяване” на пациентите с генетично модифицирани вируси,

които откриват и унищожават туморните клетки наред с прилагането на вече традиционни методи като радиотерапията.

Определяйки стратегиите за следващите 5 г., учените смятат, че могат да накарат рака да изчезне при пациенти чрез нарушаване на “екосистемата”, на която туморите разчитат, за да оцелеят в тялото, разкрива британският в. “Дейли мейл”.

Процентът на хората, които са оцелели над 10 г. след поставянето на диагнозата, вече е отбелязал значителен ръст през последните 50 г., показват данните на британските учени.

В сравнение с 1970 г. най-голям пробив има при рака на простатата - от около 25 до 70 е процентът на пациентите, преживели поне десетилетие след диагностицирането. Следват ракът на гърдата и на дебелото черво.

Нещата са твърде песимистични по отношение на рака на белите дробове и на панкреаса.

Други данни показват, че ако бъде открит навреме, ракът на кожата има 88% шанс да не бъде фатален, следван от рака на простатата със 79% и рака на гърдата с около 77%.

Освен при меланома при рака на тестисите 9 от 10 пациенти имат шанс да живеят 10 и повече години. Сравнително добри са изгледите за оцеляване и при рака на пикочния мехур, на щитовидната жлеза и лимфома на Ходжкин.

Според учените надеждите се дължат на няколко фактора - откриването на по-ефективни лечения, по-прецизна диагностика и успехи при обучението на широката публика да търси по-рано съвет на специалист при появата на симптоми. Най-голямо предизвикателство е лечението на

рака на панкреаса, при който оцеляват 5-има на сто

Във Великобритания всяка година от рак умират 167 000 души, припомня в. “Дейли мейл”. В САЩ фаталните случаи са малко под 600 000 годишно.

“Персонализираното лечение вече помага на повече пациенти да живеят добре и по-дълго, но някои видове рак остават трудни за третиране”, казва д-р Оливия Росанийз, директор на програмата за търсене на нови лекарства към Института за изследвания на рака.

“Планираме да започнем да прилагаме напълно нови методи за борба с болестта, които да преодолеят смъртоносната способност на рака да се развива и да стане резистентен на лечение”, посочва тя и допълва, че се търсят и нови начини за “изкореняване на раковите протеини” и за откриване на “по-добри цели между туморите и по-широката екосистема”, които да бъдат атакувани с лекарства.

Доктор Карол Сикора, световноизвестен онколог с 40 г. стаж, разкрива, че в началото на кариерата му общите нива на излекуване от рак са били около 33%, което означава, че две трети от пациентите са починали.

Днес, казва той, средният процент се е качил до 50. Много пациенти вече живеят значително по-дълго - понякога десетилетия, а не само една или две години, след като разберат, че са болни.

“Учим се как да контролираме рака, като

използваме по-щадящи терапии от химиотерапията

или високите дози радиация. Сега описваме рака като хронично състояние, с което живееш, вместо да умреш, и често умираш от нещо друго”, казва Сикора. Професорът е убеден, че до 2045 г. излекуваните от рак ще достигнат 80%.

Според него бързата диагностика и капацитетът за лечение са ключовите фактори за това. “Най-важното е да открием болестта възможно най-рано”, посочва ученият.

Онколозите се радват, че някои видове рак като този на маточната шийка може през следващите години да изчезне благодарение на ваксините срещу него. Във Великобритания след въвеждането на програмата за ваксиниране случаите са спаднали с 87%.

След значителен спад на новорегистрираните случаи през последните години, за жалост, неблагоприятен фактор е станала пандемията от COVID-19, посочват онколозите.

Заради закъсняла или занемарена терапия поради изолацията смъртните случаи са се увеличили. През миналата година те са били с 230 повече седмично. Само през първата година на пандемията 40 000 случая са останали недиагностицирани.

Проф. Сикора смята, че това няма да преобърне тенденцията на историческия прогрес, но ще бъде спирачка за него още известно време.