Над 60 на сто от преболедувалите COVID търсят лекар заради косопад. Оплакването не е в кръга на алергичните прояви, но води най-много пациенти в дерматологичните кабинети, разказаха дерматолози от най-големите дерматологични клиники в страната.

Косопадът продължава поне 3 месеца. Така мислехме в началото. Зачестиха обаче  случаите, при които се задържа и над 6 месеца, разказа каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница. Разреждането на коса се дължи на нарушения в косъма, преди да достигне стабилната си фаза – от етап на развитие той преминава направо към фаза на почивка и пада. Причините са високата температура, стресът, противосъсирващите кръвта лекарства, които често се предписват при коронавирусната инфекция. Всъщност и при други инфекциозни заболявания се наблюдава подобен процес - косата е много чувствителна на промените по време на температурни състояния и психическо напрежение.

Разреждането на косата е по-често при жените или най-малкото те по-често го забелязват. Характерно е засягането на зоната в центъра на скалпа и на слепоочията.

Малко над 11 процента от пациентите с COVID косопад не могат да се отърват от него и за 6 месеца. Обикновено това са тежко боледували, при които са били увредени зародишните клетки на космите.

Няма един магически метод срещу разреждането на косата след пандемичното заболяване. Дерматологията подхожда комплексно към лечението, използваме по няколко метода – едновременно за спирането на косопада и поникването на коса. Сред използваните подходи освен класическите средства са терапии, подобни на прилагане на стволови клетки; мезотерапия на растителна или синтетична основа; дори специални лазерни процедури, които насърчават рестартирането на растежа на косата.

Първите резултати може да се забележат още на втората седмица, но са нужни поне 3 месеца за осезаемо овладяване на процеса, обясни доц. Казанджиева. Понякога усилията за компенсиране на косопада продължават и над половин година.

Връзката между нервната и кожната система е много по-голяма, отколкото обикновено се мисли, обясни доц. Казанджиева Двете системи се формират едновременно през 3-ия ембрионален месец и остават тясно свързани през целия живот. Затова почти всички дерматологични заболявания и състояния може да се потенцират от стреса.