• Вижте съветите на трима от водещите бъбречни нефролози в България в поредица от три интервюта.

Мислите, че бъбреците ви са здрави? Проверете

Около 850 милиона души в света страдат от хронично бъбречно заболяване. Това е около 80% повече от броя на хората с диабет и около 10 пъти над броя на хората с онкологични диагнози.

Хроничното бъбречно заболяване в напредналите си стадии води до критични сърдечносъдови инциденти, нужда от трансплантация или заместване на работата на органа с диализно лечение. То обикновено протича незабелязано. Възможно е да няма симптоми дори до момента на пълния отказ на бъбреците. Това превръща профилактиката в ключов фактор за здравето на бъбреците и откриване навреме, когато може да се помогне с терапия, на евентуална загуба на функция.

Дори да мислите, че бъбреците ви са здрави, изследвайте се, за да се уверите! Около апела се обединиха участниците в онлайн дискусия, проведена в “24 часа”, която е достъпна на фейсбук страницата на медията.

Как да удължите здравето на бъбреците си, какви изследвания са достатъчно показателни за насочване към по-задълбочени тестове, кои фактори предразполагат към хронично бъбречно заболяване и какви са възможностите за лечение - вижте съветите на трима от водещите бъбречни нефролози в България.

- Проф. Паскалев, защо хроничното бъбречно заболяване и бъбречната недостатъчност не са синоними?

- Хроничното бъбречно заболяване представлява бъбречно увреждане, което може да доведе до нарушаване на бъбречната функция, включително да се развие най-неблагоприятната му форма - бъбречната недостатъчност.

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) минава през 5 етапа. При първите два функцията на бъбреците е запазена, въпреки съществуването на някаква причина, която може да доведе до нарушаване на работата на бъбреците. Това е времето, в което имаме терапевтични възможности да спрем процеса на увреждане и дори да възстановим напълно нормалната функция. Когато се развие увреждане от трета и четвърта степен то вече има само неблагоприятно прогресивно развитие, което с напредването си се забързва.

С лечение ходът може да се забави, но не може да се върне назад.

Хубавото е, че днес сме много обнадеждени от терапевтични възможности, които могат да забавят влошаването на бъбречната функция. Петата степен е терминална бъбречната недостатъчност, която изисква заместване на бъбречната функция чрез бъбречна трансплантация или диализа.

- Не е случайно, че слагате на първо място трансплантацията, нали?

- Трансплантацията дава несравнимо по-доброто качество на живот и трябва да е първи избор, но трябва да се каже, че тя е възможна и след започнато диализно лечение.

- При откриване на бъбречния проблем още в началото може ли да се избегне същинското заболяване?

- Независимо в кой стадий на развитие откриваме ХБЗ, трябва да открием причината, довела до увреждането на бъбречната функция. Важно е усилията да се насочат към началните стадии и особено в първия състоянието може дефинитивно да се овладее, да се възстанови напълно. При втори стадий в благоприятния случай прогресията може да се стопира, което също е ценно. Ако го направим, ще имаме възможност да научим пациентите в първите два етапа на ХЗБ как да преоформят живота си, как да проследяват заболяването си, за да постигнат заедно с терапията добро качество на живот и да предотвратят по-голямо влошаване на бъбречната функция.

Според СЗО

до 10 г. хроничното бъбречно заболяване ще е 5-ата причина за смърт в глобален мащаб.

Това ни кара да насочим усилията си за откриване на ХБЗ в началните стадии, когато състоянието е обратимо и бъбречното засягане може да бъде преодоляно.

- Медицината има ли полезни ходове при напреднало състояние?

- Разбира се, по-добре е да не се стига до влошаване, но в последните години разполагаме и с терапевтични възможности, с които да забавим прогресията на хроничното бъбречно заболяване. Скоростта, с която протича влошаването, много зависи от основните заболявания. Някои от тях могат да доведат до бъбречна недостатъчност дори за няколко дни от началото си. Други може да бъдат значително забавени, когато ги открием навреме.

- Всички ли сме в еднакъв риск от ХБЗ?

- Индивидуалният риск е различен. За да го определим, анализираме основните фактори за бъбречното увреждане. Две водещи диагнози обхващат около 2/3 от причините за ХБЗ. На първо място е захарният диабет – около 36 процента, на второ е артериалната хипертония – около 35 процента, и само една трета от причините за ХБЗ са първични - чисто бъбречни заболявания. За диабета и хипертонията има една много важна характеристика: развиват се бавно и в началото хората не осъзнават, че вече са болни, тъй като се адаптират към промените и обикновено нямат оплаквания.

- Кога причините за ХБЗ са в самите бъбреци?

- Сред причините от бъбречен произход са наглед банални условия като бъбречно-каменната болест, интоксикациите, където характерен пример са нестероидните противовъзпалителни лекарства, които най-често се използват при болка и температура, но когато се прекалява с тях, е възможно да се инициира бъбречно увреждане. Затова трябва да обръщаме внимание на всеки симптом, когато хем се чувстваме здрави, хем нещо не е като в обичайните случаи. Много важно е и редовно да се провеждат профилактични прегледи особено за хипертония и захарен диабет. Дори да се чувстваш добре, за да докажеш, че си добре, трябва да се изследваш, за да се потвърди субективната оценка. В случая

начинът са профилактичните прегледи с насоченост към бъбречното здраве, изследване на урината и на креатинина в серума.

Особено, ако се установи висока кръвна захар и/или високо кръвно налягане.

Често профилактичните прегледи се пропускат в активната възраст 22-55 години, когато хората може да се чувстват добре, но неблагоприятните процеси да са започнали отдавна и лечението да е по-трудно или заболяването да не може да се овладее. Важно е ХБЗ да бъде установено и лекувано в ранните стадии.

Като се има предвид, че често пациентите с ХБЗ са в трудова възраст, има още един механизъм за навременно установяване на проблем с бъбреците и това е трудовата медицина. По тази линия би трябвало да се извършват общите изследвания, но впечатлението ми е, че те често се пропускат.

В резултат на всички изброени фактори първите стадии може да минат незабелязано, ХБЗ да прогресира и бъбреците все по-малко да могат да вършат своята работа.

- Как помагат новите терапии, за които говорите?

- При лечението на ХБЗ е важно лекарят да вземе предвид причината за появата му – напр. хипертония, захарен диабет - при конкретния пациент и да подхожда комплексно.

Така комплексното действие може да помогне да се заобиколи омагьосания кръг ХБЗ – хипертония – диабет и да се намали увреждането на бъбреците, като едновременно се контролират и другите заболявания.

- Проф. Паскалев, националното дружеството на нефролозите, което вие ръководите, инициира разговор с депутатите от здравната комисия в краткия мандат на 47-ото народно събрание за повече грижи за опазване на бъбречното здраве на българите и скринингова програма. Ще подновите ли усилията за поемане на ангажименти от новата здравна комисия?

Впечатлението в цялата ни нефрологична общност е, че контактите с Министерството на здравеопазването и парламентарната здравна комисия трябва да бъдат постоянни и независимо от смяната на екипите. Вниманието върху здравето на човека, в случая бъбречното здраве, трябва да бъде непрекъснато. Затова насочваме погледа към скринингови кампании, благодарение на които може да се откриват рано заболяванията и благодарение на това – преодолeни в големия си процент, и лекувани по-ефективно. Такива кампании трябва да са постоянни – бъбрекът работи непрекъснато, но непрекъснато въздействат и причините, които го увреждат.

Материалът се отпечатва с подкрепата на „АстраЗенека – България“. Материалът отразява гледната точка и опит на автора. Публикацията е част от информационната кампания за хроничното бъбречно заболяване на „АстраЗенека – България“.

Още по темата:

Проф. Райна Робева: Напредналото бъбречно заболяване увеличава 6 пъти риска от сърдечносъдов инцидент

Проф. Боряна Делийска: Бъбрекът страда тихо – по спешност идват дори хора, които без симптоми са стигнали направо до диализа