Всички Аюрведа рецепти се основават на природосъобразното хранене. Аюрведа отчита, че върху здравето на човека влияе цялостният му начин на живот. Основно значение за здравия дух и тяло има балансираното хранене. Аюрведичната диета не забранява каквато и да било храна, а предоставя информация за правилното съотношение, количество и време на приемане.

Аюрведа рецептите се основават на природосъобразното хранене, което включва правила за подбора, приготвянето и консумирането на продуктите.

Аюрведически хранителен режим

За Аюрведа храненето представлява общение на човека с природата. Чрез храната ние черпим от жизнените й сили, за да съществуваме и да се развиваме. Това определя важен принцип в разнообразните Аюрведа рецепти: продуктите трябва да са възможно най-близо до природата. Те трябва да са пресни и без големи преработки.

В основата на Аюрведа са трите вида доша – Вата, Пита и Кафа. Те представляват енергиите, изграждащи всеки индивид. Според древната индийска наука за здраве и дълголетие всеки човек има заложено при раждането си уникално съчетание на пет елемента: пространство, въздух, огън, вода, земя. Те се проявяват в тялото като енергийни сили, които се групират в различни комбинации и една или две от тях са преобладаващи.

Различните Аюрведа рецепти  се съобразяват със съответната доша на човека и особеностите на дадения телесен тип за различните сезони. 

Като цяло храната на Аюрведите е разнообразна. Тя включва много зърнени храни: покълнала пшеница; бобови – боб, леща, нахут, леща и др. Плодовете и зеленчуците се консумират както пресни, така и сушени. Използват се също млечни продукти, мед, ядки. Хлябовете са пълнозърнести. Аюрведа диетата не изключва рибата, морските дарове и по-леките меса като пилешкото.

Снимки: pixabay.com
Снимки: pixabay.com

За да бъде разнообразна и вкусна, храната трябва да притежава всичките 6 вкуса. Това са сладко, горчиво, стипчиво, кисело, солено и  лютиво. В различните Аюрведа рецепти вкусът се постига освен дадените продукти и с редица подправки.

Снимки: pixabay.com
Снимки: pixabay.com

Аюрведа и съчетаването на храните

Конкретно какви храни ще се подберат и съчетаят зависи от индивидуалната доша.

За Вата например са полезни зърнените храни, задушени зеленчуци, сладки картофи. За балансиране на тази доша менюто може да включва ориз – кафяв или басмати, прясна риба, фурми, авокадо, череши, бадеми. Бобовите храни не се препоръчват. Храната на Вата трябва да е топла.

За Пита храната и напитките трябва да са по-хладни. Ястията трябва да са умерено омазнени. От плодовете са полезни сладките – например смокините и червеното грозде. За балансиране на Пита менюто включва извара, бамя, гъби, магданоз и др. 

Храната на Кафа трябва да бъде топла, лека, със съвсем малко мазнина от растителен произход. Трябва да се избягват млякото и млечните продукти. За предпочитане при тази доша е вегетарианската храна, особено полезни са листните и тъмнозелените зеленчуци. Препоръчителни са супите.

Аюрведа рецепти

Мнобройните Аюрведа рецепти са вкусни, полезни и не са трудни за приготвяне, защото няма сложни обработки на храната. 

Снимки: pixabay.com
Снимки: pixabay.com

Чътни

В индийската кухня чътни е много популярен пресен или приготвен сос, придаващ допълнителен вкус на ястието. В приготвянето на индийско чътни могат да се включат продукти като:

- Зеленчуци – люти чушки, домати, лук, чесън и др. 

- Плодове – сливи, смокини, фурми, ябълки, круши и др. 

- Подправки – кориандър, джинджифил, канела, бахар и др. 

Някои от най-популярните Аюрведа рецепти са чътни от кокос, чътни с мента, доматено чътни, чътни от манго и др. 

Рецепта за чътни с джинджифил и фурми

Необходими продукти:

2 с. л джинджифил, прясно настърган

Половин чаена лъжичка морска сол 

2 ч. л. пресен лимонов сок 

1 чаша фурми 

Снимки: pixabay.com
Снимки: pixabay.com

Начин на приготвяне:

Приготвянето е изключително лесно. Изваждат се костилките на фурмите и се накисват във вода между 4 и 8 часа. След това се излива водата. Фурмите се нарязват и се поставят с другите продукти в блендер, като може да се налее малко вода. Чътнито с джинджифил се консумира с много индийски блюда. 

Рецепта за патладжан, подходяща за Пита и Вата

Необходими продукти:

200 грама патладжан

10 грама лук и 5 грама чесън

Половин чаша кокосово мляко

1 с.л. кокосово масло

1 ч. л. запечено къри на прах 

половин чаена лъжичка сол

по четвъртинка чаена лъжичка куркума, семена от сминдух и канела

Начин на приготвяне:

Измитият патладжан се реже на дребно. Лукът и чесънът също се режат на ситно и се задушават във загрято масло. Добавя се патладжанът и се запържва за 5 минути. Прибавят се семената и подправките и се сипва млякото. Оставя се да заври за кратко и се маха от котлона. 

Ориз

В Аюрведа оризът се сварява във вода и към него се добавят различни подправки, зеленчуци, месо или дал. Това дава възможност за голямо разнообразие от рецепти, които могат да се консумират всеки ден. 

Примерни аюрведични ястия с ориз могат да бъдат: 

- Пържен ориз със зеленчуци

- Ориз с лимон 

- Ориз мунг дал

- Ориз с кокос 

- Ориз с домати 

- Ориз с извара и гхи

Снимки: pixabay.com
Снимки: pixabay.com