Хапчета за болки в кръста са една от възможните алтернативи, за да се избегне операция. Съществуват и други модерни терапии, които специализирани проучвания нареждат като вариант за справяне с проблемите на опорно-двигателния апарат.

Снимки:Lejanki
Снимки:Lejanki

Болките в кръста - причини и характеристики

Според Wikipedia повече от 40 процента от хората по света са изпитвали болки в гърба и кръста през своя живот. Наред с главоболието, те са сред най-разпространените оплаквания.

Причините за появата на болки в кръста може да са съвсем безобидни, но може да се дължат и на заболяване. Когато не се касае за болест, дискомфорт е породен от физическа травма, преумора, статичност, продължително шофиране и други подобни причини. Нерядко е съпроводено с изтръпване на крайници, мускулна слабост и дори временно обездвижване.

Когато болката в кръста стане силна и продължителна, е необходимо да се направи консултация с лекар. Той ще прецени дали се касае за заболяване на опорно-двигателния апарат - дископатия, лумбаго, ишиас, дискова херния и т.н.  

Лечение на болките в кръста

Най-лесното и достъпно средство за преодоляване на неприятните усещания са хапчетата за болки в кръста. Медикаментите са решение на проблема, но не и когато се касае за продължителен прием. Те трябва да бъдат прецезирани от специалист, защото има възможност от странични ефекти. Според степента на увредата той може да назначи правилния медикамент, да установи дали е необходима оперативна намеса или да се практикува лечебна гимнастика.

Хапчетата за болки в кръста са разделят на няколко основни вида.

Самите медицински препарати могат да бъдат разделени на няколко основни групи: обезболяващи, противовъзпалителни, мускулни релаксанти.

Болкоуспокояващи медикаменти

Хапчетата за болки в кръста, които са в групата на т.нар. болкоуспокояващи, имат за цел да спират дискомфорта. Те са сред най-универсалните средства за елиминиране на страданието. Тяхното действие е сравнително бързо, но и краткотрайно. Хапчетата за болки в кръста от този тип се продават свободно в аптечните вериги.

Те могат да се купят без рецепта от лекар. Медицинските статистики ги нареждат сред най-употребяваните лечебни продукти. Причината е широкоспектърното им приложение при болки с различен произход и интензитет.

Противовъзпалителни медикаменти    

Този тип хапчета за болки в кръста се използват с цел потискане на налично възпаление в организма. Те се делят на два вида - стероидни и нестероидни. Първите се набавят само с медицинска бележка и след изричното дозиране от лекар. Причината е, че могат да доведат до нежелани странични ефекти. Обикновено въздействат негативно върху стомаха, черния дроб и бъбреците. Не са подходящи и при съпътстващи заболявания, затова не са средство за продължително лечение.

Снимки:Lejanki
Снимки:Lejanki

Мускулни релаксанти

Хапчетата за болки в кръста от този тип помагат за освобождаване на напрежението в мускулните групи. Те обаче въздействат само ако проблемът не е възпалителен. Релаксантите имат ефект при мускулни спазми.

В повечето случаи хапчетата за болки в кръста имат нужното въздействие, ако се комбинират с други методи и средства за лечение. Само операция ли ще помогне за кръста? Отговорът категорично е отрицателен. Но все пак правилното лечение винаги изисква консултация със специалист.

В последните години проучванията на медицинската общност са категорични, че дискомфортът в гърба се повлиява положително от лечебна гимнастика. Хапчетата за болки в кръста успешно се комбинират с редовни тренировки с инверсна лежанка. 

Снимки:Lejanki
Снимки:Lejanki

Как да преодолеем мъчителните болки с упражнения вкъщи?

Инверсната лежанка може да се съчетае с хапчетата за болки в кръста или напълно да ги измести при правилна употреба. Иновативният уред е лесен за използване в домашни условия. Той представлява стоманена стойка с подвижна част, която е предназначена за позициониране на тялото под различен наклон. Тайната е в преодоляването на естествената гравитация, при което се преодолява напрежението в основните мускули групи.

Инверсната лежанката е подходяща за лечебна гимнастика на хора на всякаква възраст. Тя се използва не само при проблеми с кръста и гърба, но и за общо тонизиране и раздвижване на организма. С нея тялото се накланя под ъгъл от 20, 40, 60 или 90 градуса. Тестването на уреда с различни пациенти показва, че са достатъчни само 7 минути дневно, за да изчезнат неприятните усещания в кръста.