Дерматолозите препоръчват хиалурон, сухо четкане, лек балсам, защитен крем

В мразовитите зимни дни кожата ни често се изсушава, загрубява и  повяхва. Рязката смяна на студа навън с топлия и сух въздух на закрито се отразява на лицето, скалпа, ръцете и краката, лишава ги от влага.

Защитната хидролипидна бариера в най-външния слой се уврежда при големи температурни разлики. В разговор с дерматолози британският в. “Дейли мейл” публикува следните препоръки за грижа и предпазване на кожата през зимата.

Хидратирайте всеки ден. Ако кожата ви е чувствителна, ползвайте овлажнители без аромат и ланолин, най-добре със слънцезащитен фактор. Нанасяйте директно върху мокро лице след баня.

Сухият въздух в помещенията дърпа влагата от тялото, затова ползвайте стайни овлажнители. Не забравяйте да почиствате уреда и да смените водата, за да предотвратите поява на мухъл и гъбички.

Независимо дали слагате грим, или не, почистването на кожата е една от най-важните козметични грижи. Така се премахват следите от натрупаната мръсотия през деня. Но

не прекалявайте с почистването

Така намалявате естествената влага на кожата. Достатъчно е да миете лицето, ръцете, краката, мишниците веднъж на ден. Не е нужно всеки път да използвате сапун или почистващ препарат.

Ограничете използването на гореща вода и детергент. Ако имате “зимен сърбеж”, вземайте кратки хладки душове или вани без силни миещи средства. Веднага след това нанесете плътен крем или овлажнител от типа на вазелин. Леко подсушете кожата, без да обирате цялата влага.

Ползвайте нежни овлажняващи емулсии, специално предназначени за суха и проблемна кожа, срещу възпаления и сърбеж.

Заместете сапуна с масло за баня

Ако имате суха, дехидратирана кожа, при къпане по-добре си капнете малко масло за баня вместо течен сапун. В балончетата му има силно ароматизирани съставки, които могат да раздразнят кожата. А душ олиото я изглажда и овлажнява. Такива препарати от водорасли  съдържат  естествени хидратиращи масла и омега-6 и 9 мастни киселини, които премахват сухотата и придават на лицето и шията здрав вид.

Преди вана или душ се изтрийте с мека четка с естествен косъм. Тази популярна процедура за тялото вече се прилага и на лицето. Сухото четкане премахва мъртвите клетки, ексфолиира сухата зимна кожа, отпушва порите.

То действа като детокс, защото засилва кръвообращението.

Стимулира и нервната система, чувствате се ободрени като след масаж.

Не използвайте агресивни почистващи препарати, съветва д-р Алис Хенсхоу, основателка на лондонската дерматологична клиника Harley Street Injectables. Особено важно е през студените месеци да се избира лек балсам или гел, който не дразни и запазва естествените кожни мазнини. Заменете изсушаващите средства за миене с парфюмирани добавки с

лайка или тоник от овесени ядки,

казва дерматоложката.

Парното и климатикът изсушават въздуха и следователно кожата ви. Тя се нуждае от влага, за да има сочен, еластичен и сияен вид, а фините бръчки да изчезнат. Хидратиращите маски са отлични за поддръжка и освежаване на лицето, шията и деколтето. Има такива с нискомолекулна хиалуронова киселина, които проникват в дълбоките дермални слоеве. Те значително увеличават колагена и овлажняват. Някои съдържат ключови добавки срещу стареене, повдигат и стягат кожата.

“Всички знаем, че в момента хиалуроновата киселина е задължителна съставка. “Тази “умна” естествена киселина попива и задържа 1000 пъти повече вода от теглото си и хидратира незабавно жадната кожа”,  казва д-р Хенсхоу. На онези, на които обикновената грижа не помага за здрава и хубава кожа през зимата, тя препоръчва инжекции за хидратиране с хиалурон. Уверява, че ефектът от една процедура с това иновационно лечение чрез дълбоко овлажняване

подобрява качеството на кожата за 9 месеца

Това лечение не е дермален пълнител, обяснява тя. Става въпрос за гел, поддържащ кожата с хиалуронова киселина. Инжектира се в средните слоеве на дермата на много места, за да я подхрани от вътре навън. Подходящо е за всички възрасти и типове кожа.

Особено важна е защитата на кожата на открито. Избягвайте силен студ - ниските температури могат да причинят кожни заболявания или измръзване. Потърсете лекар, ако усетите промяна в цвета на ръцете и краката си, болка или язви. При загуба на чувствителност в пръстите може да имате измръзване.

При силно ветровито време покрийте лицето си с шал. Слагайте балсам за устни и кремове на петролна основа и със серамиди.

Защитавайте кожата от слънцето. И през зимата то може да бъде много опасно, особено в планината и при сняг. Дори да е студено, навън използвайте слънцезащитен крем с фактор 15 или по-висок.

Избягвайте солариумите и слънчевите лампи -

увреждат кожата и увеличават риска от рак. Ако искате да запазите летния си блясък, изберете  автобронзанти заедно с допълнителен овлажнител, защото те също изсушават кожата. Вземайте добавки с витамин D.