За хората от Персийския залив Ганим Ал Муфтах е познато лице. 22-годишният активист, роден без крака, се превърна в истинска сензация при откриването на Световното първенство по футбол в Катар. На церемонията в неделя той си подели сцената с холивудската легенда Морган Фрийман.

Младият катарец изрецитира стих от Корана, приветствайки света с добре дошъл в шоуто на единството и толерантността.

"Всеки е добре дошъл! Това е покана към целия свят", каза Ал Муфтах.

"Възпитани сме да вярваме, че сме разпръснати на тази земя като народи и племена, за да можем да се учим един от друг и да откриваме красотата в различията си”, продължи той.

Ганим е роден с рядко заболяване, известно като Синдром на каудална регресия, за което е характерно долната част на гръбначния стълб да не се формира напълно.

В профилите си мъжът документира предизвикателствата, пред които се изправя ежедневно, превръщайки се в гуру за мнозина. В TikTok той е истинска сензация със своите над 7 милиона последователи, а в Instagram техният брой е 3,4 млн.

В момента катарецът изучава политически науки в университет и се надява някой ден да стане дипломат. Ганим също така обича екстремни спортове като гмуркане, каране на скейтборд и скално катерене и мечтае да стане параолимпиец, предаде Нова.

През април Ал Муфтах беше обявен за посланик на Световното първенство по футбол.