Вдишайте дълбоко, задръжте и бавно издишайте, повторете няколко пъти. Това пречи на окислителните токсини да ви бойкотират, дава енергия на мозъка да работи по-добре

Само проблемите със здравето са по-силен фактор за стрес от старанието да не се провалим на работното място. Особено при струпване на много задачи за малко време или важни проекти, в които рутината по-скоро пречи отколкото помага.

По ирония на съдбата работата е мястото, където има най-много причини да загубим хладнокръвие: разсейващ шум, конфликти с началниците, колеги, които вампирски си присвояват основните заслуги за екипните проекти, загубата на баланс между професионалния и личния живот и още десетки всекидневни катастрофи.

Едно от условията да се справиш е да останеш спокоен. Практически това означава да омекотиш натиска върху симпатиковата си нервна система. Когато тя е под натиск, наред с другите си роли ни ускорява пулса и дишането, повишава кръвното налягане, раздразнителността, тревожността и мускулното напрежение.

Качеството да се справяме със стреса е дар свише за малко хора. Повечето трябва да го научим.

Неврологията поставя на първо място контрола на дишането. Когато сме “затиснати” от работа, мозъкът ни подтиква да се концентрираме максимално. В решителните моменти това води буквално до затаяване на дъха, а в по-дългосрочен порядък - до повърхностно дишане. Плиткото дишане ни прави леко или повече замаяни и намалява способността ни да се концентрираме. Това намалява производителността на мозъка. Поражда се порочен кръг. Непълноценното дишане означава по-малко кислород, а за да използваме пълните възможности на ума, се нуждаем от много свежо “гориво” за мозъка.

Дълбокото диафрагмално дишане противодейства на алармата в симпатиковата нервна система, която задейства реакцията бий се или бягай.

Неслучайно този вид по-бавно и по-дълбоко дишане е неизменно зрънце в броеницата на техники за духовен баланс и антистрес.

Дълбокото дишане е един от най-лесните, удобни и естествени инструменти за борба с проблеми като стрес и безпокойство, за намаляване на болка, за понижаване на кръвното и дори за подпомагане на храносмилането.

Когато се чувствате стресирани, поемете дълбоко въздух - чак докато почувствате да се повдига диафрагмата ви, задръжте го за няколко секунди и бавно издишайте.  

Правете бавно дихателното упражнение 3-5 минути не само при максимално натоварване, то помага и за общ баланс. Удобно време за профилактична антистрес терапия е паузата за кафе или обедната почивка. Това е не само популярен “аксесоар” към източните духовни практики, а естествен за организма начин да сложи под контрол напрежението.

Има и психологически трикове за намаляване на напрежението. Логиката е, че редът вдъхва увереност и спокойствие, хаосът поражда тревожност. 

Подредете си работното място; възползвайте се от всички възможности за осигуряване на светлина и чистота; организирайте си нещо като дневен режим в рамките на служебната заетост, за да лимитирате в определено време допълващи дейности като например четенето на имейли.

Изобщо всичко, което създава безредие - вещи, хора, ангажименти, нямат място около вас в напрегнати моменти. Погрижете се да ги отстраните.

Не на последно място: поддържайте здравословен баланс между професионалния и личния живот. 

В крайна сметка работим здраво не само да се докажем, а и за да имаме добър личен живот. Физическо присъствие у дома с непрекъснато зает ум от работата вреди и на вас, и на близките ви и скапва отношенията в дългосрочен план. Както и обратното - да сте си “у дома”, докато сте на работа.