На читателския въпрос отговаря акад. Петя Василева, ръководител на специализираната болница за лечение на очни болести “Акад. Пашев”

Окото е кухинен орган със сложни анатомично-функционални взаимоотношения. То се състои от различни тъкани, които оформят 3 обвивки. В предните участъци се намира лещата, а цялото съдържание на очната ябълка е изпълнено с т.нар. стъкловидно тяло - прозрачен гел с активна биологична функция. То е плътно долепено до ретината, като в някои участъци - периферия, макула, зрителен нерв и около кръвоносните съдове, има по-изразена взаимовръзка.

С напредване на възрастта се променя структурата на стъкловидното тяло: настъпва дегенерация с уплътнение на неговата субстанция, като в него се развиват кухини, изпълнени с течност. В резултат на този процес стъкловидното тяло може да се отдели от ретината. Типичната възраст, при която настъпва това отлепване, е 60-65 години. Може да се прояви и по-рано при хора с късогледство (след 40-45-годишна възраст), както и след операция за перде, след лазерно лечение, след вътреочни инжекции или при вътреочно възпаление.

При повечето хора отлепването протича незабелязано. По-рядко по време на отделянето на стъкловидното тяло от ретината може внезапно да се появят светкавици, придружени с подвижни мътнини пред окото. Тези светкавици представляват оптичен феномен и се дължат на дразнене на ретината от лекото ѝ притегляне в участъка на отлепването. Те се наблюдават повече на тъмно - по същия начин както при гръмотевична буря светкавиците се виждат много по-ярко на нощното небе. Появата на светкавици е тревожен признак, тъй като при тези симптоми в редки случаи може да настъпи и отлепване на ретината (аблация), което сериозно застрашава зрението. Необходимо е да бъдете прегледани без отлагане от очен специалист за търсене на патологични изменения в ретината със специален уред (Goldman - триогледално стъкло).

Данни за възрастово отлепване на стъкловидното тяло се диагностицират сравнително често при очен преглед. Сериозното усложнение – отлепване на ретината, се развива твърде рядко – при 1 на 10-15 хил. годишно (0,07% от населението). Лазерна терапия се извършва само тогава, когато от очен лекар се установят промени, представляващи риск за отлепване на ретината. Тогава трябва незабавно да потърсите очна клиника със специалисти, които имат допълнителна квалификация в областта на заболяванията на ретината. Провеждане на лазерното лечение е единствен метод за намаляване на риска от отлепването ѝ.

Очен преглед е необходим и при спиране на светкавиците, за да се огледа подробно ретината след отделянето на стъкловидното тяло от нея. Спешно трябва да потърсите очния специалист и при поява на нови мътнини и/или светкавици пред очите. Лазерното лечение може да се извършва неколкократно, особено при поява на нови оплаквания.

Най-често при отлепване на стъкловидното тяло не се налага лазерно лечение и светкавиците постепенно изчезват. Препоръчва се спазване на ограничен двигателен режим за известен период от време (15-20 дни), както и да се избягват резки движения на очите.

Не се налага лечение на подвижните мътнини след настъпилото отлепване на стъкловидното тяло. Те могат да предизвикват неприятно усещане, тъй като преминават пред погледа и е възможно временно да затруднят виждането на детайли. Може да опитате да раздвижите погледа си и те ще се изместят от зрителната ос. Не се налага лечение и на мътнините във вид на нишки, точки, “паячета”, които са по-дълготрайни, но също с времето намаляват.

Профилактика на отлепването на стъкловидното тяло не е възможна, но редовните прегледи, особено при наличие на късогледство, ще ви предпазят от по-сериозни усложнения.