• Доказан е първият случай на грип А у нас
  • Изненада! Свръхинтерес към имунизацията отчитат лекаритеl
  • Сега е моментът хората да се имунизират, призовава проф. Тодор Кантарджиев, но здравните власти се надяват само на около 3000 нови бройки от препаратите

Противогрипните ваксини свършиха, а грипът вече е у нас. Първият случай е жена на 42 години, която се е завърнала от чужбина, съобщи вирусологът и съветник по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

За липсата на противогрипни ваксини сигнализират както пациентите, така и личните лекари и фармацевтите. Свръхинтерес към имунизациите през този сезон отчитат джипитата, а същевременно не са получили достатъчен брой дози, твърдят те. При тях бройките отдавна са свършили, а желаещи да се имунизират все още има. Ситуацията е идентична в цялата страна.

190 000 са поръчаните безплатни дози за тази година,

които обаче няма да стигнат за всички.

Затова здравните власти са поръчали 3000 допълнителни бройки. Те са по програма, която от няколко години у нас осигурява безплатни ваксини срещу грип на населението на възраст на и над 65 години. През миналата година безплатните ваксини бяха 230 хиляди.

Програмата за безплатна ваксинация на възрастните стартира през 2019 г. и приключва сега. Според заложените цели този грипен сезон ваксини трябва да има за 25% от тях. Това прави над 370 хиляди дози. Ваксини обаче има за едва 13% от хората над 65. Обяснението - по-малкият интерес към тях миналата зима, когато грипна вълна на практика нямаше.

“Надяваме се на допълнителен внос на тези количества, за да може тези хора да се обхванат. В аптечната мрежа и за по-млади няма налични количества”, посочи председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред националното радио.

Около 160 хил. са платените дози, които се продават в аптеките.

По 22 и 28 лева струват двата вида, които се продават в аптеките,

като цената им е скочила с по пет лева спрямо миналата година. Въпреки че са платени, и те са изчерпани, обясняват фармацевти.

“За да получа ваксини, трябва да подам заявка към фирмата вносител. Още през лятото направих списък с постоянните клиенти, които се ваксинират. През август даже го допълних с имената на техни близки и роднини. Като дойдоха ваксините, веднага бяха изкупени всичките. Помислих си дори, че след имунизацията срещу коронавируса хората са преосмислили позицията си към ваксините”, разказва собственичка на малка аптека в центъра на София. И не дава никаква надежда, че може да намери още бройки. “Търсят ги хора със слаб имунитет и онкологично болните. Лекуващите ги доктори ги посъветвали задължително да си сложат ваксина. Мъчно ми е, но не мога да намеря”, продължава жената.

Личните лекари признават, че заявили сравнително малки количества - според желаещите пациенти, тъй като са се опасявали да не бъдат бракувани.

Има много голям интерес, но ваксини няма. Аз получих 40 ваксини, те свършиха за 2-3 седмици, но хората продължават да питат. Тази година интересът е много по-голям спрямо миналата, разказа за “24 часа” личният лекар д-р Христина Червенкова от Бургас. По аптеките в града все още могат да се намерят противогрипни ваксини, но трудно, казват фармацевти.

190 хиляди не са рисковият контингент, те са 1 милион и 900 хиляди,

обясни зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Според него, макар по принцип у нас ваксинационното покритие да е с пъти по-малко в сравнение с други държави, тази година дозите се оказаха недостатъчни. Хората осъзнаха ползите от ваксините и за няколко дни се имунизираха, обясни Брънзалов. Той даде пример с практиката си, че само за няколко дни от получаването на им пациентите са ги използвали.

За липсата на ваксини в аптечната мрежа алармират и фармацевтите, които не могат да получат противогрипни ваксини от търговците на едро, тъй като предходни години интересът е бил по-нисък.

Свършиха ваксините, няма нито от едната, нито от другата, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него не се очаква да доставят други, тъй като е свършил сезонът за ваксиниране.

Миналата година много от колегите фармацевти не успяха да реализират получените в аптеките количества - пуснаха ги с намаление от 50 на сто или ги бракуваха, коментира фармацевтът Христо Бургазлиев пред БТА.

Според него причината за недостига е ниското търсене на противогрипни ваксини в България, на което са реагирали и самите вносители.

Интересът към безплатната имунизация срещу грип за хората над 65 години всяка година е различен. Миналата година останаха доста ваксини, за тази година са поръчани 190 000 броя и се планира доставката на още 3000. Не мога да обясня защо, но тази година интересът е много по-голям, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

Месеците октомври и ноември са препоръчителните за поставянето на противогрипни ваксини. Идването на грипа в България се очакваше през декември. Въпреки това специалистите очакват по-тежка и с усложнения грипна вълна, тъй като през последните две години имунитетът е отслабен.

Според много експерти коронавирусът е изместил грипния вирус, а ограничителните мерки, които се взеха срещу ковид, намалиха и циркулацията на грипа.

Хващаме голям букет от други респираторни вируси, но още не и на грип,

каза още доц. Кунчев.

Според вирусолога и съветник по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев пикът му ще е през март другата година.

Прогнозите на специалистите са, че

ще доминира грип А

Това беше вариантът през зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Великобритания също са за този вид, каза специалистът. По думите му сега е моментът хората да се ваксинират срещу грип.

В момента обаче не грип, а есенен вирус със силна кашлица, която продължава месец, хрема и възпаления на ушите опразни детските градини и училищата.

Болки в гърлото, висока температура, кашлица, хрема, отпадналост и намален апетит са най-честите симптоми според личните лекари.