• Той е първият лекар у нас, който изгражда влагалище, пише "168 часа"
  • Онкогинекологът винаги имал план как да отстрани карцином и да запази половите органи на пациентките
  • Използвал стари атласи и учебници и казвал, че щом една техника е описана, той ще я направи

Човек дошъл с мисия на Земята да спасява животи. Той напълно заслужава титлата си "виртуозен хирург", можел дори невъзможното, казват колегите му. Това бе доц. Божидар Славчев - гениален акушер-гинеколог, хирург, уролог, онколог. С енциклопедичните си знания и умения успявал да измисли не само как да спаси пациентката си, но и да й даде възможност да стане майка.

Светилото в гинекологията почина на 73-годишна възраст след продължително и тежко боледуване, а медицинската гилдия потъна в скръб. Колегите му от "Майчин дом" споделят, че едва ли скоро ще се роди такъв ерудит като него, а България е загубила човек, който е спасил хиляди жени.

Доц. Божидар Славчев и д-р Наталия Петракиева разказват за сложна операция, която извършиха преди 2 годиини.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Доц. Божидар Славчев и д-р Наталия Петракиева разказват за сложна операция, която извършиха преди 2 годиини. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

"Доцент Божидар Славчев знаеше много и можеше всичко - разказва доц. Никола Василев. - Освен акушер-гинеколог с енциклопедична подготовка той беше

виртуозен уролог и хирург,

способен да разреши най-заплетените казуси в граничната територия, където тези специалности се застъпват. Влизаше в тази роля, без да парадира, възприемайки своята универсалност като нещо, което се разбира от само себе си и не заслужава да бъде забелязвано, камо ли аплодирано. И може би най-важното: доцент Славчев спадаше към изчезващата порода лекари, които не се крият зад непробиваема стена от професионална надменност. Той остави след себе си школа - нещо почти абсурдно в наши дни - и неговите ученици гордо излъчват завещаната им от него светлина в името на голямата цел - превъзмогване на човешкото страдание."

Още от началото на кариерата си доц. Славчев показва, че ще бъде един от водещите специалисти в гинекологията.

"През 1986 г. постъпих в "Майчин дом" като асистент и доц. Славчев вече бе в силата си - спомня си пред "168 часа" д-р Иван Диков, началник ДКЦ, СБАЛАГ "Майчин дом". - Той е потомък на изключителни акушер-гинеколози.

Дядо му е първият гинеколог в България

и когато се създава специализирано женско отделение в болница, сформирано от руските войски във Варна, той е първият назначен там. След това, когато се прави старата сграда на "Майчин дом", дядо му е първият, който я поема, докато проф. Стаматов специализира в Германия. След това идва баща му, който става един от най-известните акушер-гинеколози в страната. Те имат и частна болница в София, която приема пациенти от цяла България.

Доц. Божидар Славчев винаги провеждал подробни изследвания на пациентките си.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Доц. Божидар Славчев винаги провеждал подробни изследвания на пациентките си. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Доц. Славчев беше много широко скроен с невероятна култура, знаещ няколко езика. Непрекъснато запознат с това, което се случва за деня. Работеше чудесно коремна хирургия във всякакъв обем и хирургия на гърдата. В оперативната дейност нямаше тайни за него. Мисля, че ако се е налагало,

можеше да направи и мозъчна операция.

Освен това беше напълно достъпен човек, който не слагаше бариери между себе си и околните. Изключително земен, с невероятна обща култура, а за медицинското му ниво няма и смисъл да се говори - легендарно. Успяваше да надгражда оперативната си работа и да възпита цяла школа в тази област. Водеше курсове, никога не отказваше да консултира или да отиде на място при пациент в цялата страна. Правеше демонстративни операции, без да следва някакви материални компенсации. Работещите гинекологични центрове се дължат на него, защото е обучил много специалисти."

Доцентът бил толкова трудолюбив и работоспособен, че всички се изумявали как прекарва по 11 часа в операционната без прекъсване и без дори да отиде до тоалетната. Работил за последно до миналата година и въпреки заболяването и възрастта си бил с брилянтен ум и оперативна техника.

Никога не му трепвала ръката, нямал погрешен ход. А жените, на които е спасил живота, са безброй. Не само обичал професията си, но обичал и пациентите си.

Цялата история четете ТУК