Стридите, недопеченият бургер, кълновете крият бактерии, опасни за стомаха
Всички, които са преживели хранително отравяне, знаят колко неприятни са последствията – от диария и колики до гадене, повръщане и висока температура. Повечето пострадали се възстановяват за няколко дни, но има и случаи с фатален край.
Научното издание Scientific American предупреждава, че стомашното натравяне може да прерасне в сериозни болести с дълготрайни последствия. Широко разпространените ешерихия коли например изследователите свързват с развитие на бъбречна недостатъчност и диабет, кампилобактерията – със синдром на Гилен-Баре, който предизвиква мускулна слабост и парализа на тялото. От заразени яйца, мляко и месо се пипва салмонела,
която в тежка форма носи риск от артрит и менингит
Специалистите съобщават, че от синдром на раздразнените черва (СРЧ) - хронично функционално разстройство на стомашно-чревния тракт, страда един на 7 души. Във Великобритания например официалните данни за хранителни отравяния са 90 000 годишно, но случаите са поне 1 млн., тъй като малцина посещават лекар и се изследват, пише в. “Дейли мейл”.
След консултация с гастроентеролози изданието изрежда 5 вида опасни храни, някои от които прочути деликатеси, които не бива да се консумират, защото не си струват риска.
Престояла пакетирана салата. Тя съдържа много потенциални възможности за зараза и е отлична среда за развитие на бактерии, включително салмонела. Te не се отмиват с вода и не умират дори след 4-дневен престой в хладилник, съобщава Би Би Си. Макар че такива опасни салати са рядкост, за година те са
убили 2-ма и пратили 62-ма англичани в болница,
твърди Би Би Си. Според статистиката 22 процента от хранителните отравяния през последното десетилетие в САЩ са свързани със салати. За сравнение морската храна причинява само 6 на сто от случаите.
“Дейли мейл” цитира специалист по стомашни болести, известен в TikTok като Г-н Чревно здраве, който съветва да не се купуват готови салати от смесен вид и да не са измити, а да се избират такива от един сорт и хората да ги мият добре у дома.
Кълнове. Те се отглеждат в топла среда и се консумират главно сурови. Макар че са известни като суперхрана, носят риск от вредни бактерии като салмонела и ешерихия коли. Съветът е да се купуват само пресни и правилно охладени и да се избягват такива със силна миризма и лош външен вид.
Престояло суши. Повечето риби, използвани в сушито, са дълбоко замразявани, за да се убият опасните бактерии и паразитите. Но действието на заледяването минава много бързо, затова е най-добре ястието да се консумира още същия ден. Сурово суши на два или повече дни носи риск от стомашни зарази.

Недопечени телешки бургери. Ценителите на изтънчените вкусове по принцип обичат телешкото кърваво и сочно. Но суровото телешко е един от главните източници на ешерихия коли. Опасността не е толкова голяма от телешки стек, колкото от кюфтетата. Те се правят от смесване на кайма, а за разлика от стека, бактериите по повърхността ѝ лесно попадат във вътрешността. Когато бифбургерът е суров отвътре,
опасните микроорганизми попадат живи в стомаха
В някои случаи след 2 до 7 дни следват разстройство, коремни болки, повръщане, които могат да продължат седмица. Затова съветът на лекарите е бургерът да се яде средно или добре опечен.
Стриди. Любим специалитет на ценителите и известен афродизиак, те често могат да причинят стомашен дискомфорт, а в редки случаи да доведат до фатален край. Стридите, както мидите, са “филтърът” на морето, поглъщат нечистотиите във водния басейн и много от тях носят норовирус. Тъй като се ядат главно сурови, у много хора вирусът причинява стомашно-чревни инфекции, повръщане, диария. Във Великобритания например тази бактерия се открива в 50-60% от стридите. Лекарите препоръчват консумацията им да се избягва, освен ако не са сготвени. А ако все пак държите на суровите стриди, проверете дали са гарантирано пресни, от сигурен доставчик и преди да им се насладите, уверите се, че всички са живи.
Коментари