Менюто на бъдещия татко също е от значение

Подготовката на една двойка за бебе е крачка номер едно към успешно зачеване и здравословна бременност. Освен да приема някои витамини и минерали, бъдещата майка трябва да поддържа специален хранителен режим. Той трябва да се започне поне 3 месеца преди първите опити.  Заедно с нейния партньор, тя трябва предварително да избягва вредните храни, алкохола, тютюнопушенето и поддържа нормално телесно тегло. Това повишава шансовете им да видят двете черти на теста по-скоро. И създадат оптимални условия за развитието на тяхното бебе.

Хранителният статус на жената преди и по време на бременност влияе върху растежа и развитието на ембриона, като формира основите на неговото бъдещо здраве.

С какво тегло трябва да е жената преди първите опити?

Ако имате недостиг на хранителни вещества преди бременността, това може да повлияе на зачеването. Липсата на някои витамини и минерали в тялото се отразява негативно на растежа и развитието на бебето през първите седмици от бременността.

Килограмите на жената са от голямо значение. Поддържането на здравословно тегло преди първите опити е много важно. Наличието на Индекс на телесната маса (ИТМ) между 20 и 25 може да помогне за намаляване на риска от раждане на бебе с ниско тегло и усложнения по време на бременността. Такива могат да бъдат високото кръвно налягане и диабет. От друга страна, поднорменото тегло също е рисков фактор за някои проблеми. В случай, че жената е с ИТМ под 20, може да зачене по-трудно. Ето защо промяната в храненето като разумно увеличаване приема на калории (чрез размера на порциите), както и включване на питателни закуски за деня, помага за достигане на необходимото тегло.

Не на последно място, наднорменото тегло, също пречи на една жена да забременее. Ако тя е с ИТМ над 25, може да няма овулация или пък да е с нередовен цикъл. Затова много жени първо планират да отслабнат, след което да забременеят, тъй като спазването на диета не се препоръчва по време на бременност.

Наднорменото тегло по време на бременност може да увеличи риска от определени усложнения, като например по-висок процент на цезарово сечение и по-нисък процент на кърмене след раждане.

Менюто на мъжа също е от значение

Има редица фактори, които влияят на мъжката плодовитост. Освен хранителния режим на жената, този на нейната половинка също е много важен. Той рефлектира върху качеството и подвижността на сперматозоидите, от което зависи и оплождането на яйцеклетката. Поради това е препоръчително бъдещите татковци да обърнат внимание на диетата си и контролират своето тегло.

Когато в менюто на мъжа липсват достатъчно плодове и зеленчуци, пълни с полезни вещества, това се свързва с по-нисък брой на сперматозоидите. Цинкът (месо, ракообразни и мляко), селенът (бразилски орехи, риба и месо) и витамин С (портокали, червени/зелени чушки и картофи), са най-важни за производството на сперма при мъжа. 

С какво да се храни една бъдеща майка?

Здравословната и балансирана диета, в правилни количества, повишава шансовете на една двойка за зачеване. В менюто на жената и мъжа трябва да присъстват следните групи храни:

Хляб, ориз, картофи и други, богати на нишесте

Тези храни са богати на калций, желязо и витамини от група В9. Не прекалявайте с хляба. За предпочитане е той да е пълнозърнест, защото е богат на фибри.

Плодове и зеленчуци

За предпочитане е да са пресни, но може и замразени/ консервирани. Тяхното разнообразие е от ключово значение за осигуряване на набор от хранителни вещества. Препоръчват се пет (80 г) порции на ден, като смутитата може да са едно от тях. Ала внимавайте с добавената сол в порциите!

Мляко и млечни храни

Прясно или кисело мляко, както и сирене, са добър източник на калций. Изберете такива с по-ниско съдържание на мазнини. И сведете до минимум консумацията на непастьоризирани млечни продукти.

Месо, риба, яйца, боб и ядки

Те трябва да съставят до две порции от менюто ви на ден. Изключение прави рибата, която се препоръчва два пъти седмично. Консумацията на по-мазни риби е от особено значение както за здравето на бъдещата майка, така и за бебето. Те съдържат витамин D. Все пак, трябва да се избягват някои, например риба тон от консерва, защото съдържат високи нива на живак.

Мазнини и захар

Бъдещите майки трябва да сведат ненаситените мазнини до 20 г на ден, докато мъжете до 30. Ненаситените мазнини като мазна риба, ядки и семена, авокадо, зехтин, понижават холестерола. И осигуряват на жената незаменими мастни киселини.

Омега 3, съдържаща се в мазната риба, допринася за нормалното развитие на мозъка и очите. Тя е важно хранително вещество, което се консумира преди и по време на бременност. Захарта не бива да съставлява повече от 10% от ежедневния им хранителен режим – около 50 г или десет чаени лъжички на ден.

Течности

Не само храната, но и течностите, погълнати с нея, са много важни. По този начин жената предотвратява дехидратация. Препоръчително е да пие между шест и осем чаши вода (200 мл) вода на ден. След тренировка или в по-горещите дни, може и повече. Освен това е препоръчително ограничаването на кофеина, защото намалява хидратацията на организма. Соковете също са полезни, но е добре да нямат добавени захари.

Бонус - добавки с фолиева киселина и витамин D

Жените трябва да пият добавки, съдържащи фолиева киселина (400 мкг на ден) поне 3 месеца преди опити за зачеване. Приемът й продължава и през първия триместър от бременността.

Препоръчва се и редовното вземане на витамин D (10 мкг на ден) всеки ден - преди и през цялата бременност.

Ако планирате бременност, заменете белия хляб и тестените изделия с пълнозърнест. Яжте до две порции мазна риба седмично - сьомга, скумрия, пъстърва или херинга. Плодовете и зеленчуците трябва да са поне пет порции на седмица. Не забравяйте да пиете между литър и половина до два вода или други течности. Приемайте пренатални добавки като фолиева киселина, витамин D. Може да добавите още В12, коензим Q10, цинк, селен, желязо, но предварително се консултирайте с вашия лекар.