Есента е тук, а с нея настъпват и редица промени в човешкото тяло. За да може организмът по-добре да се адаптира към захлажданията и да изгради добър имунитет за зимния период, трябва да започнете подготовката отсега.

Китайската медицина свързва есента с белите дробове и дебелото черво, което означава, че през този сезон трябва да им обърнем по-специално внимание, предаде bg-voice.

Предлагаме ви няколко прости правила и съвети за храната, която да консумирате, и за това как да подготвите тялото си, които гарантирано ще са ви от полза.

Емоцията, която се свързва с белите дробове, е тъгата. Прекалената загриженост и тревога насочват енергията на този орган в посока надолу и я разсейват. Ето защо, когато сме тъжни, чувстваме, че тялото ни тежи, склонни сме да се самосъжаляваме и да изпадаме в отчаяние.

С това можем да обясним факта, че през есента се засилват депресивните състояния. Освен това продължителното потискане на мъката вреди на белите дробове и те не могат да изпълняват пълноценно функцията си.

Дълбокото дишане, медитацията, разговорите с приятели или специалист, упражненията и лютата храна могат да помогнат за изгонването на тъгата и възстановяването на енергийния баланс в белите дробове.

Колкото и да обичаме есента, трябва да признаем, че влажното и студено време е предпоставка за появата на различни грипни и вирусни заболявания, които са истинско изпитание за имунната система на всеки човек.

Специалистите споделят, че една от основните причини се крие в намаляването на дневните часове или по-точно в липсата на слънчева светлина.
Именно това е моментът, в който телата ни започват да произвеждат по-малко мелатонин, което често води до усещане за умора, нарушения в съня, главоболие.

Малко хора знаят обаче, че това води и до нарушения в работата на имунната система, а това е и причината през есента да започваме да се разболяваме по-често.

Как обаче бихме могли да се подготвим за есента?

Добрата новина е, че човекът е така устроен, че да може да се адаптира към почти всякакви условия. За да свикнете с факта, че навън се стъмва по-рано и става все по-студено, е достатъчно да изпълните няколко прости стъпки.

Спете повече и спазвайте режим
Много е вероятно през есента да се нуждаете от повече сън и това не бива да ви притеснява. За организма ви е важно да има график, който да следва, и за това специалистите препоръчват да си лягате и да ставате в един и същи час. Препоръчително е и да не заспивате по-късно от 23 часа.

Хранете се правилно. През есента е добре да обърнете по-специално внимание на храненето си и да включите в диетата си естествени антиоксиданти. Такива продукти са ядките, риба и месо, плодовете и зеленчуците, морските дарове. Обличайте се подходящо. Често през деня е топло, но сутрин и вечер е значително по-хладно. 

Измръзването не се отразява добре на имунитета

Затова задължително носете със себе си по-топли дрехи като есенни шалове, жилетки и шапки, които да ви бъдат винаги под ръка за по-хладните моменти от деня.

Бъдете активни и не забравяйте времето за релакс. Физическата активност е необходима на тялото ни по всяко време от годината, но през есента тя е особено полезна. Специалистите препоръчват да включите в дневния си график поне една такава активност, в зависимост от времето, с което разполагате. Това могат да бъдат сутрешни упражнения у дома, разходка в обедната почивка, вечерен джогинг или пък тренировка в зала.

Най-добрите начини да се справите със стреса се масажът и медитацията

Можете да си правите масажи у дома един на друг, заедно с вашата половинка, да посещавате веднъж седмично масажно студио или пък да се снабдите с домашен масажор. Важно е да отделяте всеки ден време за медитация или пък за дихателни упражнения – 10-15 минути на ден ще ви бъдат абсолютно достатъчни. 

След като вече сте въоръжени с ценни съвети за това как да подпомогнете имунитета си през есента, е време заедно да помечтаем за аромата на ябълки с канела и тиква на фурна, както и за невероятно красивите есенни листа.