На читателския въпрос отговаря д-р Николай Иванов, Катедра по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на ВМА

Синдромът на карпалния тунел е лечим, ако се хване навреме, но още при първите оплаквания, трябва да се ограничи физическата дейност. Ако се налага – дори да се преустанови.

Това състояние се характеризира като притискане на срединния или медианния нерв на ръката в областта на гривнената става.

Често може да е съпътствано с предишна травма и фрактура в тази зона. Освен това при хора, които използват ръцете си за по-интензивна физическа работа, ежедневни повтарящи се движения в гривнената става, също се стига до загрубяване на този лигамент.

Нервът минава през така неречения карпален канал, това пространство се стеснява и започват симптоматичните оплаквания.

В началото те се характеризират с изтръпване на пръстите, на дланта. Най-често се засягат първите три пръста - от палеца, показалеца и средния пръст, но симптоми могат да се проявят и в останалите два пръста.

В началото болката е предимно през нощта, като оплакванията са за дискомфорт, изтръпване или загуба на чувствителност, или пък хиперчувствителност. С напредване на заболяването болката става постоянна.

За съжаление, превенция на това заболяване няма.

Още при първите оплаквания трябва да се ограничи физическата дейност - вече има доста модерни техники, да се приложи локална кортикостероидна или физиотерапия. Това обаче е приложимо само в началните стадии. За съжаление, когато се стигне до хипотрофия на мускулатурата, траен резултат може да се постигне единствено чрез оперативно лечение.

Тук не говорим за някаква сложна операция. Прави се с минимален достъп, за да се освободи засегнатият нерв.

Когато е в начален стадий, пациентът чувства облекчение още в първите дни след операцията. При по-тежките случаи пълното възстановяване идва след 3-4 месеца.

При най-тежките, за съжаление, пълно 100-процентово възстановяване не може да бъде постигнато.

Затова моят съвет към хората, чиято работа е свързана с физическо натоварване или движения в гривнената става, е, ако се появят оплаквания, веднага да се обърнат към специалист, за да имат добри резултати след терапията.