В наши дни, да родиш бебе след 40 не е невъзможно. Иновациите в репродуктивната медицина бележат началото на нова ера в лечението на безплодие.

Неадекватният отговор на яйчниците е една от основните причини за безплодие. При такива пациенти трудно се създават качествени ембриони. В болница ACIBADEM в Турция се прилага PRP плазмотерапия, една от най-новите техники в инвитро оплождането за подобряване качеството на ембрионите. PRP-терапията помага при стимулация на яйчниците и повишава качеството на яйчниковия резерв. След тази процедура количеството и качеството на овоцитите и ембрионите може да се повиши. Това увеличава и шансовете за зачеване.

Какво е PRP и как се прилага?

PRP е вид неоперативна процедура, използвана като иновативен подход в репродуктивната медицина напоследък. Може да играе важна роля в регенерацията и оздравяването на тъканите. През последните години се използва в различни медицински области.

Когато PRP-процедурата се прилага за първи път се взема кръвна проба от пациента. Червените кръвни клетки в пробата се отделят от левкоцитите. След това течността, съдържаща богата на тромбоцити плазма, се концентрира. Тази проба се използва за PRP, като се инжектира директно в яйчниците под ултразвуков контрол.

Да родиш на 43 след PRP

Лаура и Томас са двойка от Германия, женени от 16 години. Преминали са три неуспешни инвитро опита. Били са на път да се откажат от мечтата си за свое дете. Но решили да си дадат последен шанс и потърсили възможности за инвитро оплождане в чужбина. Лаура описва първото им пътуване до Турция и болница ACIBADEM така:

„Не съм съвсем сигурна какво ме накара да се поинтересувам от инвитро лечение в чужбина. Когато си навлязъл в 40-те е логично да се откажеш от мечтата за бебе. Но ето ни, семейна двойка от 16 години с три неуспешни инвитро опита. Все още искахме да имаме бебе, но вече свиквахме с идеята, че да нямаш бебе не е краят на света. След време се замислихме за лечение в чужбина. Имаше различни възможности. Видях някои реклами и видеоклипове на болници ACIBADEM в Турция. Прочетох доста за болницата и за опита ѝ с инвитро оплождането. Това е най-големият частен доставчик на здравни услуги в страната и има отлична репутация в лечението на безплодие. Четох и много добри отзиви за болницата в здравни блогове. Така посетихме болница ACIBADEM, за да се срещнем със специалиста по гинекология и репродуктивна медицина проф. Бюлент Търаш. Той ни изслуша внимателно, запозна се с нашите медицински документи и сподели с нас мнението си за плана за лечение“.

По това време Лаура е на 42 години и вече има три неуспешни опита за инвитро оплождане в родната си страна. Като вземат предвид възрастта ѝ и предишните неуспешни опити, проф. Бюлент Търаш и екипът му решават да приложат PRP лечение. След PRP процедурата, стимулация на яйчниците, пункция и ембриотрансфер, двойката се завръща в родната си страна. Две седмици по-късно отново посещават Турция, за да научат новината, че ще станат майка и баща. Лаура роди момиченце преди 7 месеца в родината си.

Всяка година хиляди двойки посещават ACIBADEM с надеждата за дете

Точно като Лаура и Томас, всяка година хиляди двойки от цял свят посещават Турция и болница ACIBADEM.  Високите нива на успеваемост при инвитро, иновативни решения като PRP, легалното прилагане на преимплантационен генетичен скрининг, достъпни цени, опитни лекари и модерна лаборатория са част от причините да изберат ACIBADEM. „Цената, която платихме в ACIBADEM, беше една четвърт от цената за инвитро в Германия. Преди да се насочим към Турция разгледахме инвитро центровете в САЩ. Не видяхме по-висока успеваемост там. Нещо повече, цената беше почти 10 пъти по-висока в сравнение с ACIBADEM, разказва Лаура.

Проф. Бюлент Търаш твърди, че PRP процедурата дава нови надежди на жените, които не успяват да заченат, и особено на тези с неуспешни инвитро опити до момента. „С PRP лечението се опитваме да повишим яйчниковия резерв, като подобрим едновременно количеството и качеството на яйцеклетките. Трябва да кажа, че наблюдаваме вдъхновяващи резултати с помощта на PRP лечението. Прилагаме това лечение от около три и половина години в Турция, в Инвитро центъра на болница ACIBADEM Maslak. Предоставяме услуги на двойки от различни възрастови групи, като в клиниката ни има много пациенти над 40 години. Благодарение на PRP, можем да повишим шансовете за постигане на бременност при тези възрастови групи. Имахме паиентка, която забременя на 48 след PRP и последваща инвитро процедура“.

В сферата на медицината има различни проучвания за въздействието на PRP процедурата при инвитро лечение. Проф. Бюлент Търаш и екипът му имат едни от най-задълбочените изследователски проекти в тази област. Те са изследвали ефектите на PRP при лечението на безплодие при 311 жени и са станали свидетели на наистина обещаващи резултати.

Да бъдеш родител

Лаура споделя как се е променил животът им след появата на бебето: „Нашето малко сладко момиченце вече е на 7 месеца. Най-после станахме родители и ми се иска да вярвам, че сме добри родители. Може би дори страхотни родители. Да бъдем майка и баща се превърна в основната ни роля. Сега нашият свят се върти около бебето. Зная, че звучи като клише, но да имаш бебе е най-великото чувство, което човешко същество може да изпита. Това е история, стара като света“.

Проф. д-р Бюлент Траш

Акушерство и гинекология, Репродуктивна медицина

Проф. Бюлент Търаш е водещ специалист по репродуктивна медицина в Турция и началник на Центъра за инвитро оплождане в болница ACIBADEM Maslak. Завършва Факултета по медицина на Ankara University през 1984 г. И специализация по акушерство и гинекология в Ege University. Между 1989-1990 завършва стипендиантска програма по инвитро оплождане, ендоскопска хирургия и икрохирургия в болница Hammersmith към Кралското следдипломно медицинско училище на University of London. Преминава обучение по инвитро оплождане и микроинжекции в Assaf Harofeh Medical Center в Израел през 1995 г. и репродуктивна ендокринология и инвитро оплождане в Johns Hopkins University Medical School в САЩ през 2000 г. Отново през 2000 г. получава обучение по напреднала ендоскопска хирургия в Чатануга, САЩ . Понастоящем проф. Тираш и неговият екип в болница Acibadem Maslak провеждат проучвания и прилагат някои иновативни техники за лечение на безплодие, като например богата на тромбоцити плазма (PRP) и стволови клетки при пациентки с нисък яйчников резерв, и плазмотерапия при мъжки фактор на безплодие. Председател е на Турската асоциация по акушерство и гинекология (2008 г. – досега).

За болница Ac?badem Maslak

Отворена през 2009 г. и разширена през 2018 г., Ac?badem Maslak е най-голямата болница на водещия частен доставчик на здравни услуги в Турция и региона Acibadem Healthcare Group. С помощта на най-новите технологии и лекари с международно признание, Ac?badem Maslak служи като национален и международен референтен център за много комплексни видове лечение и хирургични операции. Предоставя комплексни услуги за деца и възрастни в редица медицински специалности, включително онкология, кардиология, интензивни грижи, инвитро лечение, здраве на гръбначния стълб, робот-асистирана хирургия и т.н. Болницата има международна акредитация за качество JCI и златен LEED сертификат за зелена и природосъобразна сграда. Със своите 106 000 m2 застроена площ, 364 легла, 36 легла за интензивно лечение и 20 операционни зали, Ac?badem Maslak предоставя здравни грижи от световна класа в релаксираща и подпомагаща оздравителния процес среда.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria