Български тест за откриване на симптоми на аутизъм при възрастни започват да създават учените от департамента „Когнитивна наука и психология" на Нов български университет. Те ще адаптират въпросника Autism Spectrum Quotient Test на д-р Саймън Барон-Коен - един от най-големите световни специалисти в областта.

Проектът за българския въпросник се ръководи от д-р Михаела Барокова.

В момента в България не се поставя официална диагноза аутизъм на хора над 18 години, защото липсва въпросник на български език. За да бъде направена официална адаптация трябва да бъдат събрани данни както от хора, които смятат, че може да имат аутизъм, така и от хора, които нямат такива симптоми. Така ще се създаде база данни.

Попълването на въпросника отнема 5 минути и е изцяло доброволно. Въпросите включват твърдения, които ще ви накарат да се замислите за вашите социални умения, интереси и навици. Също така няколко демографски въпроса за вашата възраст, пол и степен на образование. Накрая се пита дали вие самите или някой ваш близък роднина има диагноза аутизъм. Анонимността на участниците е напълно гарантирана, обяснява д-р Михаела Барокова в представянето на проекта си.

Тестът ще дава оценка в точки, които обаче не са точна диагноза, но служат за основа за преглед при специалист.

Въпросникът вече е достъпен на сайта на д-р Барокова.

Изследването е получило одобрение от Комисията по етика към Департамент Когнитивна наука и психология на Нов български университет.