Алкохолът ускорява биологичния часовник на човека, откриха учени

Ваканционният период предполага да му отпуснем края. Да не броим наздравиците, които вдигаме, и калориите, които поглъщаме. Но се оказва, че всеки допълнителeн коктейл или ракийка с приятели ускорява движението ни към старостта.

Учени от Оксфорд са открили, че пиенето дори на умерени количества намалява когнитивните функции на мозъка. Те са изследвали над 245 000 души във Великобритания със средна възраст 57 г., като под 3 на сто от тях въобще не консумират алкохол. Болшинството пък приемали над 17 единици на седмица, равняващи се на 6 чаши вино, което за доста хора е в реда на нещата. Когато обаче става въпрос за поддържане на мозъчната активност в добра форма, не е съвсем така.

“Открихме, че

пиенето на

повече от четири

чаши седмично

е свързано с

натрупването

на желязо

в мозъка,

а това обикновено води до по-лоши когнитивни резултати”, казва Аня Топивала от изследователския екип. Освен това се наблюдава и промяна в защитните капачки в краищата на хромозомите, така наречените телометри. С напредване на възрастта те стават по-къси, което води до увреждане на ДНК и повишаване на риска от развитие на проблеми като алцхаймер, диабет и сърдечни заболявания. Изследванията също така свързват наличието на по-дълги теломери с това да изглеждате по-млади. При пиещите над 17 единици алкохол седмично обаче те са по-малко, което кара учените да смятат, че всяко количество, равняващо се на над 5 чаши вино в рамките на 7 дни, ускорява биологичния часовник на човек.

Проучването надгражда по-ранно на Юнивърсити колидж в Лондон, което установи, че когнитивните способности намаляват и при ежедневното пиене на бира дори ако става въпрос за около литър от нея. Особено при мъжете се наблюдава намаляване на способността да разсъждават и да действат правилно в конфликтни ситуации. Краткосрочната им памет се доближава до тази на човек, по-възрастен с 1 и 6 години.

Заключението им идва на фона на твърдения, че пандемията е променила навиците на пиене и все повече хора го правят редовно, за да се успокояват от стреса и да подобряват настроението си, което ще доведе до сериозни поведенчески и здравословни проблеми, по-ранна смърт за много от тях и милиарди допълнителни разходи за здравните системи. Например проучване на Масачузетската обща болница е показало, че само в САЩ ще умрат допълнително 28 000 души до 2040 г. от чернодробни заболявания и рак вследствие на прекомерна употреба на алкохол, която се е увеличила с 21 процента по време на пандемията.

Във Великобритания пък прогнозите са за допълнителни 25 000 смъртни случая през следващите 20 години.

Според изследвания на университета в Шефилд предимно хората над 45 г. са увеличили пиенето си и дори да се опитат да го намалят до нивата преди коронавирусната криза, рискът за здравето им пак си остава висок, тъй като голяма част от тях консумират значително над препоръчителните количества. А е известно, че подобно поведение може да свие мозъчните клетки и да предизвика увреждане и някои видове деменция. Първите симптоми често са

липса на

преценка,

организация или

емоционален

контрол,

проблеми с

фокусирането

и с гнева

Също така може да доведе до отслабване на имунната система и да повлияе на начина, по който тялото ви се бори с животозастрашаващи заболявания като туберкулоза или пневмония. Това може да бъде особено сериозно за по-възрастните хора.

Те са застрашени и от дехидратация на организма, защото с напредване на годините човек има по-малко вода в тялото си. Алкохолът може допълнително да я намали, тъй като действа като диуретик. Той потиска производството на хормона вазопресин, който помага на тялото да задържа вода, и по тази причина се налага да уринирате по-често, когато пиете.

На това се дължи и ускоряването на процеса по изтъняване и изсъхване на кожата, появата на бръчки, който се наблюдава при остаряване. Затова алкохолиците изглеждат на много повече години, отколкото всъщност са. Често имат и издайнически червени петна по лицето от спукани кръвоносни съдове в близост до повърхността на кожата, тъй като алкохолът разширява капилярите. Или пък им се появява старческо потъмняване на очите. Изследвания са показали, че шансът да го получат преди 60-годишна възраст, е с 33% по-висок при пиячите.

Алкохолът е враг и на здравословните навици. Когато сте с натежала глава от пиене от предишната вечер, е малко вероятно да станете рано на следващата сутрин, за да правите гимнастика, а заседналият начин на живот ви кара да остарявате по-бързо. Може да не забележите ефекта веднага, както например става с изпъкване на бръчките след натоварена с много алкохол нощ, но тялото ви знае какво се случва. Проучване е установило, че при по-малко от 40 минути физическа активност на ден и стоене на едно място 10 часа клетките на човек изглеждат като на 8 г. по-възрастен.

Като прибавим и факта, че алкохолът ви прави по-склонни да ядете нездравословна храна, а и самият той е доста калоричен, състаряването ви при редовната му консумация е доста вероятно, колкото и да се чувствате във форма и да имате добър ген.