Дори 2 минути пеш или само да постоите, и чупите оковите на обездвижването, сваляте кръвната захар

Един от малкото полезни ефекти на пандемията е, че повече хора ходят пеш, за да си спестят рисковете от близостта с останалите пътници в градския транспорт. Ако този полезен навик се приложи и непосредствено след хранене, получаваме шанс да добавим към всички известни ползи още една.

Ходенето дори с нормално темпо след ядене значително намалява кръвната захар и инсулина, които естествено се повишават рязко от храната. Това е начин здравите хора да намалят предпоставките за развиване на диабет, при инсулинова резистентност – да не допуснат преддиабетът да стане необратима болест, а при диабетици – да поддържат по-добър контрол на глюкозата. Това установиха учени от Университета на Лимерик, Ирландия, и от Манчестър метрополитен университет.

По-продължителната разходка дава по-добри резултати, но според метаанализа дори 2-минутно използване на мускулите на краката има ефект. Това са най-големите мускулни групи в тялото. Използват значителни количества глюкоза и се намесват в метаболизма. Обездвижването е една от причините за диабета от тип 2. Болестта е най-голямата неинфекциозна заплаха - страдат 1 от 10 души. Те имат нужда от лечение до живот и са в риск за тежки сърдечносъдови, бъбречни, очни, кожни усложнения. Както и вероятност за инвалидизиращи незарастващи рани и некроза. Така че диабетът е цялостна заплаха за здравето и качеството на живот. Затова е толкова важно човек да намалява риска по всички възможни начини. А ходенето е достъпно, лесно и безплатно средство.

Според изследователите най-доброто време за ходене е 60-90 минути след хранене. Това е времето, в което кръвната захар достига пик.

Новият метаанализ установява още, че дори стоенето като прекъсване на продължителното седене намалява глюкозата след хранене в сравнение с продължителното седене. Изводът е, че кратките периоди на изправяне предизвикват подобни промени в метаболизма като обичайното ходене. Но според изводите от 7-те проучвания, които екипът обобщава, както изправеното положение, така и ходенето с лека интензивност не показват забележим ефект върху кръвното след нахранване. Но въпреки това има безброй ползи.

Според други скорошни проучвания 10-ина прекъсвания на заседяването през деня са благоприятни за стойностите на артериалното налягане, нивата на така неречения лош холестерол, инсулина, глюкозата, триглицеридите. Както и за ограничаване на висцералните мазнини, както медицината нарича натрупването на тлъстини около вътрешните органи.