Диетологът Маргарита Королева посочи вредата, която конфитюрът от малини може да причини на тялото.

Според лекаря честото използване на този десерт вреди не само на зъбите, но и на стомашно-чревния тракт.

Диетологът подчерта, че дори ако сладкото от малини подобрява състоянието при ТОРС ( тежкият остър респираторен синдром), то може да повлияе неблагоприятно на храносмилателния тракт, пише Рамблер.

„Сладкото от малини може да влоши състоянието на чревния микробиом, където ще започнат да се проявяват в по-голяма степен кандида факторите. Тоест ще се увеличи броят на бактериите под формата на гъбички, които много обичат сладкото. Патогенната флора ще се увеличи, което няма да е от полза за здравето и имунитета“, посочва Королева, предава "Дарик Нюз".

Експертът съветва да се ядат малини през сезона, но без захар. Това ще донесе много повече ползи от конфитюра:

„Когато консумираме малини през сезона, получаваме не само витамините от плода, но и растителни фибри, които подпомагат работата на червата, позволяват на човек да се предпази от ненужни проблеми. Малините са много полезни като самостоятелен продукт", казва още Королева.