Колкото и да е стресиращо като организация, всяко бягство от всекидневието е полезно за мозъка

Закъсняващи полети, задръствания по пътищата, намалено качество на услугите и стрес от светкавично изпразване на банковите ни сметки – това е действителността, с която милиони хора се сблъскват в опит да си осигурят мечтана ваканция след две години на коронавирусни ограничения. Разочарованията са толкова много и големи, че някои просто се отказват да участват в тази лудост, наречена постпандемична почивка. Други пък се впускат в приключението, за да угодят на свои близки и приятели, но с ясното съзнание, че това няма да им донесе така желания релакс, а още повече напрежение и финансови притеснения.

Проучване в САЩ показа, че 37 процента от американските работници

съжаляват,

че са излезли

в отпуск поради

натоварването

и стреса преди

и след това

Половината от анкетираните от New View Strategies пък са признали, че им се е наложило да четат и изпращат служебни имейли по време на почивката си, а около 60 процента са разговаряли с шефа си по работа. Една трета даже се чувстват виновни, че са си позволили ваканция, докато светът се тресе и компанията им преминава през труден период. И всичко това на фона на 72%, които изпитват прегряване и 45 на сто, които не използват свободното си време рационално.

Психолози обаче предупреждават, че колкото и да изглежда трудно да се почива в такива предизвикателни времена, е важно да се прави. Австралийски учени от университета “Едит Коуън” даже излязоха с теория, че ваканционното пътуване е вид терапия. Според техни изследвания то стимулира мозъка и може да се използва за решаване на проблеми с психичното здраве, подобно на леченията с музика или изобразително изкуство. “Установихме, че туризмът повишава физическото и психическото благосъстояние. Той обикновено включва по-голяма физическата активност, като например повече ходене, чист въздух и слънце, които увеличават нивата на витамин D и серотонин, имащи пряко отношение към емоционалното състояние. Часовете за хранене често са различни и в компания, което също е важно, тъй като

яденето в семеен

стил влияе

положително

на поведението на пациенти с деменция”, казва доктор Джун Уен, ръководител на изследователския екип. По думите му сега е изключително подходящ момент да се определи мястото на туризма в общественото здравеопазване и хората да бъдат насърчавани и подпомагани да го практикуват, защото съществува риск след две години на принудителна изолация заради коронавируса и последвалата икономическа криза да решат, че той не е от съществено значение и да се откажат от него. Да прибегнат до други, далеч не толкова здравословни средства за успокоение като опиати и алкохол.

“Ваканцията е нещо повече от почивка. Тя не е просто шанс да избягате от всичко, а носи редица други ползи”, пише в “Дейли мейл” доктор Майкъл Моузли, известен водещ на научни програми по Би Би Си. Той цитира проучвания, които показват, че ваканцията подобрява съня и работата на сърцето. Например група доброволци в Нова Зеландия, на които предстои пътуване, са подложени на набор от тестове за здравословното им състояние. Също така са помолени да носят устройства за мониторинг на съня. Така изследователите са установили, че само след няколко дни ваканция повечето от участвалите в експеримента са получили по около час допълнително качествен сън и са подобрили съществено настроението си. “Част от това вероятно се дължи на факта, че след няколко дни на почивка сте склонни да се чувствате по-малко стресирани, но може да се дължи и на фактори като различно легло и среда, което помага да се прекъснат някои от негативните връзки, създадени при забързания начин на живот”, обяснява Моузли. Той дава пример със себе си. Обичайно се събужда около три часа през нощта, за да отиде до тоалетна, след което известно време се бори да заспи отново. Когато е на почивка, установява, че се справя по-бързо благодарение на разрушаването на негативната асоциация как това нещо съсипва съня му и утре няма да се чувства работоспособен. Дори тази мисъл да го споходи пак, с облекчение може да я прогони бързо, тъй като е в отпуска. Така че няма проблем да си навакса с лека следобедна дрямка на следващия ден, ако се чувства недоспал.

Друго важно предимство на почивката е

въздействието,

което има върху

сърцето

Учени от университета в Сиракуза са подложили 63-ма души на различни медицински изследвания. Сред тях е имало почивали дълго един път, отдъхвали многократно за по няколко дни и такива, които не са имали никаква ваканция през последната година. Резултатите от медицинските тестове са били най-добри при тези, които

често са

успявали да

избягат от

всекидневието си

Оказало се е, че рискът от метаболитен синдром, който стои в основата на заболявания като диабет, хипертония, инфаркт и инсулт, намалява с близо една четвърт за всяка допълнителна почивка, която хората са взели. Експертът по стрес Брайс Хруска, който е ръководил проучването, казва, че тези резултати трябва да убедят хората от ползите да отидат на почивка, тъй като това не е просто някакво развлечение, а начин да се погрижим за здравословното си състояние.

Освен това е установено, че има значение и къде прекарваш ваканцията си. Английско проучване сред 16 000 души е открило, че отдъхвалите на крайбрежие изпитват по-високи нива на щастие в сравнение с избралите почивка на места без водоеми. Доктор Моузли не е изненадан от тези резултати, тъй като е известно, че шумът на вълните и синият цвят на безкрайните водни пространства действат успокояващо. Но ако ви се струват недостижими, със сигурност може да измислите нещо подходящо за себе си. Въобще не е задължително да е екзотично, продължително или скъпо. Важното е да смените обстановката, леглото си и да имате приятна компания. Да се отпуснете, да не мислите за глобалните проблеми и личните трудности, а просто да си повтаряте, че имате нужда от тази ваканция като терапия след пандемията, войната в Украйна и рекордното поскъпване на живота. Ако често успявате да си осигурите такива моменти за релакс, с изненада ще установите, че не сте толкова стресирани и всъщност някои от предизвикателствата, пред които се изправяте, не са големи.